Geri çağırma mekanizması ve Türkiye'de yerel yönetimler üzerinde uygulanabilirliği-Niğde örneği
Recall system and applicability over local goverments in Turkey- example of Niğde
- Tez No: 505064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Geri Çağırma Mekanizması, Yerel Yönetimler, Yerel Demokrasi, Yerel Siyaset, Katılım, Halk Girişimi, Denetim, Recall Mechanism, Local Governments, Local Democracy, Local Politics, Participation, People's Initiative, Supervision
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yerel Yönetimlerin Türk Kamu Yönetimi içerisindeki yeri ve önemi sürekli artmaktadır. Yerel Demokrasinin etkin işleyebilmesi, halkın yönetime katılması noktası ve yerel yöneticilerini belirlemesi noktasında yerel seçimler çok önemlidir. Yerel seçimler Türkiye' de 5 yılda bir yapılmakta ve bu süre boyunca Yerel Siyasetin yöneticilerini belirlemektedir. Yerel yönetici seçildikten sonra halkı memnun etmemeleri durumunda seçmenlerin mecburen bir sonraki seçim dönemini beklemektedir.Geri Çağırma Mekanizması seçimleri beklemeden Yerel Yöneticileri görevden düşürebilen bir katılım ve denetim aracıdır. Bu sistemde seçmenler ilgili başvurularının oransal ve mevzuata uygun şekilde tespitinin ardından seçimlerin yenilenmesine karar verebilmektedir. Geri çağırma mekanizmasının anlaşılabilmesi demokrasinin ve diğer bazı argümanların çok iyi anlaşılabilmesi gerekmektedir.Yerel katılımın ve demokrasinin bir parçası olan Geri Çağırma Mekanizması, Dünyada çeşitli ülkelerde çeşitli şekillerde uygulanabilmektedir. Ayrıca Geri Çağırma Mekanizması Onuncu Kalkınma Planı ve Köy Kanunu Taslağıyla uygulamaya adım atmıştır. Çalışmada ayrıca Niğde iline yön veren yerel siyasetçilerin Geri Çağırma Mekanizmasına bakışı, alan araştırmasıyla tespit edilmeye çalışılmıştır.Bütün bu veri ve bilgiler sonuç ve değerlendirme kısmında analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of local governments in Turkish Public Administration is continuously increasing. Local elections are crucial at the point where local democracy can function effectively, the people participate in the governance and the local administrators are determined. Local elections in Turkey are scheduled at 5 years and determine the administrators of the local politics during this period. If the voters are not satisfied with the local governors after the election, they are forced to wait for the next election period.Recall mechanism is a participatory and supervisory tool that can drop the local officers missions without waiting for the next elections. In this system, the voters can decide to renew the elections after determining the applicants' proportional and regulatory approvals. In order to understand the recall mechanism one has to have a deep understanding of democracy and some other arguments.The recall mechanism, a part of local participation and democracy, can be applied in various forms in various countries in the world. In addition, recall mechanism was tried to be implemented through the Tenth Development Plan and the Village Law Draft. This study also tried to determine the way how the local politicians in Niğde province looked at the Recall Mechanism through field research.All these data and information have been tried to be analyzed in the conclusion and evaluation section.