Afyonkarahisar Esir Kampı (1914-1923)
Afyonkarahisar Prisoner Camp (1914-1923)
- Tez No: 505206
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: I. Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti, Esirler, Afyonkarahisar Esir Kampı, Yusuf Ziya Bey, I. World War, Ottoman State, Prisoners, Afyonkarahisar Prison Camp, Yusuf Ziya Bey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nın 1914 yılında başlaması ile birlikte Osmanlı Devleti de bu savaşa dâhil oldu. Uzunca bir süre çeşitli cephelerde mücadele gösteren Osmanlı Devleti, kimi savaşlarda başarı gösterirken kimilerinde ise başarısız oldu. Osmanlı Devleti'nin yanı sıra İtilaf Devletleri'nin de başarısız olduğu mücadeleler olmuştur. Taraflar arasında gerçekleşen savaş sürecinde ve sonrasında maddi ve manevi kayıplar olurken aynı zamanda her iki cenah birbirinden çok sayıda esir aldı. Osmanlı Devleti'nin, İtilaf Devletleri'nden almış olduğu esirler Anadolu'da bulunan esir kamplarına sevk edildi. Bu kamplardan biri de Afyonkarahisar Esir Kampı idi. Afyonkarahisar, ulaşım yollarının kesiştiği noktada olması sebebiyle, çok sayıda esirin toplanma alanı olarak hizmet vermekle birlikte İngiliz, Fransız, Avustralyalı, Rus ve diğer milletlerden birçok esirin tutulduğu bir kamp özelliği taşımaktadır. Bu çalışmayla, Afyonkarahisar'daki Esir Kampı'nda bulunan esirlerin sıhhî, sosyal, ekonomik, sevk ve iade durumlarının ne olduğu; bunlar üzerinde durularak esirlerin hangi şartlar içerisinde yaşadığı ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Afyonkarahisar Esir Kampı, Anadolu'da o dönemde oluşturulmuş ilk esir kamplarından biriydi. Afyonkarahisar'daki Esir Kampı'nın açılması tahminen Mayıs ve Haziran 1915 yılının başları olmalıdır. Kurulduğu tarihlerde dönemin şartları doğrultusunda hizmet vermeye çalışmıştır. Kamp komutanı Yusuf Ziya Bey'in kampta yaptığı girişimler neticesinde yaşanır hale getirilen kamp 1918 yılının sonunda Mondros Mütarekesi hükümleri çerçevesinde kapatılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the beginning of the First World War in 1914, the Ottoman Empire was involved in this war. The Ottoman Empire, which had struggled for a long time on various fronts, succeeded in some wars and failed in others. The Ottoman Empire as well as the Entente States have failed. Both during and after the war between the parties the material and moral losses were both at the same time both fugitives received a large number of prisoners. The prisoners whom the Ottoman State had taken from the Entente States were referred to prisoners' camps in Anatolia. One of these camps was Afyonkarahisar Prison Camp. Because Afyonkarahisar is at the intersection of transportation roads, it has a camping facility where many prisoners are being held hostage by British, French, Australian and other nations while serving as a gathering place for many prisoners. With this work, what are the sanitary, social, economic, referral and return cases of the prisoners in Afyon Camp in Afyonkarahisar; and the conditions under which the prisoners lived were emphasized. Afyonkarahisar Prison Camp was one of the first prisoner camps created in Anatolia at that time. The opening of the Prison Camp in Afyonkarahisar should be the beginning of May and June 1915. He tried to provide services in accordance with the terms of the period established. The camp, which was made possible by the initiative of camp commander Yusuf Ziya Bey in the camp, was closed at the end of 1918 under the provisions of Mondros Armistice.