Psikiyatri hemşirelerinin manevi bakım uygulamaları, algıları ve yeterlilikleri arasındaki ilişki
The relationship between psychiatric nurses's spiritual care practices, perceptions and their competency
- Tez No: 505254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY SAĞKAL MİDİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: psikiyatri hemşiresi, maneviyat, manevi bakım, algı, yeterlilik, psychiatric nursing, spirituality, spiritual care, perception, competence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Araştırma psikiyatri hemşirelerinin manevi bakım uygulamaları, algıları ve yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve ilişkisel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 128 psikiyatri hemşiresi oluşturmuştur. Bulgular: Psikiyatri hemşirelerinin; Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği madde puan ortalaması 3,93±0,49 ve bu ölçeğin genel toplam puan ortalaması ise 66,92±8,43'tür. Psikiyatri hemşirelerinin Manevi Bakım Yeterlilik Ölçeği madde puan ortalaması 3,54±0,63 ve bu ölçeğin genel toplam puan ortalaması ise 95,77±17,02' dir. Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği ile Manevi Bakım Yeterlilik Ölçeği arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Çoklu regresyon analizi sonucunda psikiyatri hemşirelerinin; manevi bakımı karşılayamama nedenlerinden olan manevi bakım konusunda kendisini yetersiz hissetmesi değişkeni, maneviyat ve manevi bakım algılarının yalnızca %20,1'ini açıklamıştır. Sonuçlar: Psikiyatri hemşirelerinin maneviyat ve manevi bakım konularındaki algılarının yüksek olduğu fakat yeterliliklerinin istenen düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The research aimed to examine the relationship between psychiatric nurses' spiritual care practices, perceptions and competencies. Materials and Methods: This study was conducted as a descriptive and correlational study. The sample of research included 128 psychiatric nurses. Results: Psychiatric nurses; Spirituality and Spiritual Care Rating Scale item score mean was 3.93 ± 0.49 and their mean total score of this scale was 66.92 ± 8.43, the Spiritual Care Competency Scale of psychiatric nurses item score mean was 3,54 ± 0,63 and and their mean total score of this scale was 95,77 ± 17,02. There was no significant relationship between Spirituality and Spiritual Care Rating Scale and Spiritual Care Competency Scale (p>0,05). As a result of multiple regression analysis, psychiatric nurses' which accounts for only 20.1% of spiritual and spiritual care perceptions of feel incompetent about spiritual care, one of the reasons for not meeting spiritual care. Conclusions: Psychiatric nurses' perceptions of spiritual and spiritual care were high, but their competence was not at the desired level.