DEPRESYON TANISI ALAN PARKİNSON HASTALARINDA SOSYAL BİLİŞ
SOCIAL COGNITION IN PARKINSON PATIENTS DIAGNOSED WITH DEPRESSİON
- Tez No: 505314
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Parkinson hastalığı, zihin kuramı, yaşam kalitesi, Depression, Parkinson's disease, Theory of mind, quality of life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
DEPRESYON TANISI ALAN PARKİNSON HASTALARINDA SOSYAL BİLİŞ Giriş ve Amaç: Parkinson hastalığı(PH); tipik motor belirtilerin yanında nöropsikiyatrik belirtilerle gider. PH'de depresyon, hastanın yaşam kalitesini ve sosyal bilişi olumsuz yönde etkilemektedir. Sosyal biliş, sosyal etkileşimde rol oynayan, bilgiyi işleme, kodlama ve hatırlama gibi bilişsel süreçleri içermektedir. Otizm, şizofreni, normal yaşlanma süreçlerinde araştırılmış olan başkalarının zihinsel durumlarını, düşüncelerini, duygularını atfedebilme becerisini temsil eden zihin kuramı son yıllarda Parkinson hastalığında da araştırılmaya başlamıştır. Bu araştırmada Parkinson hastalığında görülen depresyonun, zihin kuramı becerileri üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya depresyonu olan 16, depresyonu olmayan 18 Parkinson hastası ile 17 sağlıklı birey kontrol grubu olarak alınmıştır. Hasta grupları ve kontrol grubu, yaş, cinsiyet, eğitim durumu açısından eşleştirilmiştir. Hastalara DSM-IV TR eksen 1 bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme(SCID-1) ile depresyon tanısı konulmuştur. Tüm gruplara Mini Mental Test, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği, Kısa İşlevsellik Değerlendirme ölçeği ve zihin kuramı becerilerini değerlendirmek için Dokuz Eylül Zihin Teorisi Ölçeği ile Gözlerden Zihin Okuma Testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonucunda, depresyonu olan ve olmayan Parkinson hastaları grupları arasında, zihin kuramı becerileri ve mental durum açısından fark bulunmazken, Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği değerlendirmelerinde anlamlı farklar bulunmuştur. Her iki hasta grubu, zihin kuramı becerileri açısından sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, her iki hasta grubunda zihin kuramı becerilerinin daha kötü olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda Parkinson hastalarında depresyonun eşlik etmesinin, zihin kuramı becerileri üzerinde etkisinin olduğu gösterilememekle birlikte, bu sonucun hasta sayısının yetersiz olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Eşlik eden depresyonun Parkinson hastalarında zihin kuramı becerileri üzerine etkisinin anlaşılabilmesi için daha büyük hasta grupları ile yapılan yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda, Parkinson hastalığında, eşlik eden depresyonun, işlevselliği ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Bu konuda uzunlamasına çalışmalar yapmak, Parkinson hastalığında depresyonun erken tanınmasına yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ve Parkinson hastalığında zihin kuramı becerilerinin gidişatının tanımlanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
SOCIAL COGNITION IN PARKINSON PATIENTS DIAGNOSED WITH DEPRESSİON Introduction: Parkinson's disease also includes non-motor symptoms. Depression comorbidity in Parkinson's disease, decreases quality of life. Social cognition involves cognitive processes such as social interaction, processing, coding and remembering information. The theory of Mind, which represents the ability to ascribe the mental state, thoughts and emotions of others who have been investigated in the normal aging processes, autism and schizophrenia, has also begun to be investigate in recent years in Parkinson's disease. In this study; It is aimed to evaluate the effects of depression on theory of mind skills, on patients with Parkinson's disease. Material and Methods: In our study, we included 16 Parkinson's disease patients with depression comorbidity; 18 Parkinson's disease patients without comorbidity and 17 healthy subjects as a control groups. Patient groups and control group were matched for age, gender, educational status. The patients were diagnosed with depression by a structured clinical interview for DSM-IV TR axis 1 disorders. All groups were administered the Mini Mental State Examination, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Liebowitz Social Anxiety Scale, Short Functionality Rating Scale, and to evaluate the Theory of mind skills we used Dokuz Eylül Theory of mind scale and Reading mind in the Eyes Test. Results: As a result of the study, among the groups of patients with Parkinson's disease, there were no difference in Theory of mind skills and mental state. While significant differences were found in the Short Functional Rating Scale, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale and Liebowitz Social Anxiety Scale. The both patient groups showed worse theory of mind skills than healthy control group. Conclusions: In our study, we could not find any correlation between depression in Parkinson's patients and impaired skills of mind theory, but it is thought that this is due to insufficient number of patients. In order to understand the effect of accompanying depression on the skills of mind theory in Parkinson's patients, new studies with larger patient groups are needed. in our study we found that Depression has negative impacts on functioning and quality of life in the patients with Parkinson's disease. Performing longitudinal studies on this subject, will contribute to early recognition of depression in Parkinson's disease; improving the quality of life and defining the course of the skills of mind theory in Parkinson's disease.