Kemalpaşa Ulucak Kasabası'ndaki tarihi mezar taşları
Historical tombstones in Ulucak town of Kemalpaşa
  1. Tez No: 505386
  2. Yazar: GALİP BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH PALALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalpaşa, Ulucak, Mezar taşları, Kabristan, Kemalpasa, Ulucak, Tombstones, Cemetery, Sahide (tombstone)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 344
Özet
İzmir iline bağlı Kemalpaşa ilçesi Ulucak Kasabası'ndaki Ulucak Belde Mezarlığında yaptığımız araştırmalar sonucunda tarihi öneme haiz, yapıldıkları dönemin kültürel özelliklerini taşıyan 256 mezar taşının mevcut olduğunu gördük. Bu mezar taşlarının 113'ü erkeklere 109'u kadınlara aittir. Geriye kalan 34 mezar taşının kitabesinde yazı olmadığı ve kırık olduğu için burada medfun şahısların kimliği ve yaşadıkları tarihler tarafımızdan tespit edilememiştir. Ele aldığımız mezar taşlarının en erken tarihlisi H. 1128 / M. 1715-1716 en geç tarihli olanı ise M. 1927 yılına ait olduğunu belgelemiş olduk. Yaptığımız incelemeler neticesinde Mezar taşlarının formel bakımından, farklı biçim ve özelliklere sahip beş başlık altında incelenmesini uygun gördük. Ayrıca bu taşlarının süslemelerinde bitkisel şekiller, mimari tasvirler geometrik düzenler ve yazı kullanıldığını tespit ettik. Malzeme olarak ise bu şahidelerin yalnızca ikisinde küfeki taşı, geriye kalan tamamında mermer kullanılmıştır. Kitabeli mezar taşları üzerinde sülüs, ta'lik ve rik'a olmak üzere üç çeşit yazı tipi kullanılmıştır. Taşların baş kısımlarının erkeklere ait olanlarında çoğunlukla sarık, kavuk, fes kullanılırken, kadınlara ait olanlarda ise bitkisel motifli, cami tasvirli, omuzlu ve kemer formundaki alınlıklar kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the Ulucak town cemetery in ulucak town of Kemalpaşa which is county of İzmir province, as a result of our research, we have seen that there are 256 tombstones which bear historical features and cultural characteristics of the period they were built. 113 of these tombstones belong to men and 109 belong to women. The identity and their live history of the remaining 34 tombstones could not be determined by us because the inscriptions were not written and broken. We have documented that earliest date of the studied tombstones is in H. 1128 / M.1715-1716, latest date of the studied tombstones is in 1927. As a result of our examinations, we have decided that the tombstones should be examined under formal headings, under five headings with different shapes and features. We also found that plant shapes, architectural depictions, geometric patterns and writing were used in the ornaments of these stones. Only, kufeki stone were used as the material in two pieces of tombstones, marble was used in the rest. Three types of fonts, thuluth, ta'lik and rika, were used on the tombstones. In the Male tombstones, mostly turban, kavuk, fez were used for heading. However, in female tombstones, pediments were used with herbal motif, mosque depiction, shoulder and belt form instead of the heading.