Ermeni Aşot Krallığı ve Bizans ile ilişkileri
Armenian Ashot Kingdom and relations with Byzantine
- Tez No: 505480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Aşot Ermenileri, Bagratuniler, Bizans İmparatorluğu, Abbasi Halifeliği, Büyük Selçuklu Devleti, The Ashot Armenians, the Bagratuns, the Byzantine Empire, the Abbasi Caliphate, the Great Seljuk Empire
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
IX ve XI.Yüzyıllarda, Doğu Anadolu Bölgesi'nde varlıklarını Ermeni sülalelerinden biri de Kars/Ani coğrafyasında hüküm süren Bagratuni sülalesi olmuştur. Bagratuniler, soylarını Kral Davud'a bağlamışlar ve Yahudi asıllı olduklarını kabul etmişlerdir. Bagratuni sülalesi, M.S. III ve IV. Yüzyıllarda, İrandaki Part-Arşaklı hanedanının taç giyme törenlerinde, taçlarını giydiren“Takatir”unvanını almışlardır. 301 yılında Hrıstiyanlığı kabul ederek 451'deki Khalkedon/Kadıköy Konsili'nde Bizans-Ortodoks Kilisesinden ayrılmışlar ve Gregoryan mezhebini benimsemişlerdir. Bagratuniler, M.S. VIII. Yüzyılda Müslüman Arapların Divin'i ele geçirmesiyle güneyden Emevi ve Abbasi Halifeliği, batıdan ise Bizans İmparatorluğu ile mücadele etmek zorunda kalmışlardır.Bagratunilerin ilk kralı olan I.Aşot'a (Büyük Aşot) Abbasi Halifesi el-Mutemid tarafından 885'te“kral”unvanı verilmiştir. Bunun üzerine Bizans İmparatoru I.Basileios da I.Aşot'a“kral”unvanı vermiştir.Böylece Aşot Ermenileri hem Abbasi Halifeliğinden hem de Bizans İmparatorluğundan unvanlar alıp taç giyerek bölgede varlıklarını devam ettirmişlerdir. Bu çalışma, Aşot Ermenilerinin ilk zamanlarından yıkılışına kadar geçen süreçteki siyasî faaliyetleri ve Bizans İmparatorluğu ile ilişkilerini Ermeni kaynaklarından, Türkçe ve İngilizce araştırma eserlerden hareketle incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the IX and XI Century, one of the Armenian dynasties continuing their existence in the Eastern Anatolia Region was the Bagratuni dynasty, which was ruled in Kars/Ani geography.The Bagratuns tied King Solomon to King David and accepted that they were Jewish. The Bagratuni daynasty, III and VI Centuries BC, in the coronation ceremonies of the Part-Arşak daynasty of the Irand, they took the title“Takatir”. By accepting Christianity in 301, they left the Byzantine Orthodox Church in Khalkedon/Kadıköy Council in 451 and adopted the Gregorian sect. Bagratuns, Muslim Arabs in the VIII Century BC had to fight against the Umayyad and Abbasi Caliphate from the South and the Byzantine Empire from the west with the capture of the Divin. The first king of the Bagratuns was given the title of“king”in 885 by Abbasi Caliphate al-Mutemid to I.Ashot (Great Ashot). Then, in the Byzantine Emperor I.Basileios, him gave the title of“king”. Thus, Ashot Armenians continued their presence in the region by taking the titles from the Abbasi Caliphate and the Byzantine Empire and crowning them. The aim of study is to investigate the political activites of Ashot Armenians from their early times to their collapse and their relations with the Byzantine Empire form the sources of Armenian, from Turkish and English research works.