Investigation of kinetic parameters in PVC emulsion polymerization
  1. Tez No: 5056
  2. Yazar: GÜRKAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE ORBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emulsion Polymerization Kinetics, Polyvinyl Chloride, Redox Initiation. IV
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET PVC EMÜLSİYON POLİMERİ ZASYONUNDA KİNETİK PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI KARAKAŞ, Gürkan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Neşe Orbey Şubat 1988, 144 sayfa Emülsiyon polimerizasyonu Poli vinil klorür (PVC) üretiminde kullanılan en önemli polimerizasyon yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada Poli Vinil Klorürün emülsiyon polime rizasyonu kinetiği emülsiyon yapıcı madde olarak Amonyum Stearat kullanılarak bazik ortamda Persulfat-sülf it-Cu redox başlatıcısı ile 1 İt lik reaktörde incelenmiştir. Teorik analizlerde, başlatıcı sisteminin ve emülsiyon yapıcı maddenin yüzde değişiminde ve tanecik çapı ile tanecik sayı sındaki etkisi araştırıldı. Persulfat konsantrasyonunun reaksiyon hızı üzerindeki etkisinin 0.65 düzeyinde olduğu ve başlatıcı etkinlisinin başlatıcı konsantrasyonu ile ters orantılı olduğu gözlendi. Sulfit konsantrasyonununda reaksiyon hızının etkin olduğu, konsantrasyon arttırıldığında, yüzde dönüşümün sınırlandığı belirlendi. Cu+2 miktarının reaksiyonhxzxnda fazla etkin olmadxgx, sistemde düzenleyici etkisi olduğu anlasxldx. Emülsiyon yapxcx maddenin miktarxnxn reaksiyon hxzxnx değiştirmediği, miktar arttxrxldxgxnda daha yüksek dönüşüm olduğu gözlendi. Emülsiyon yapxcx madde nin miktarx arttxrxldxgxnda tanecik sayısının arttigx, tanecik capxnxn ise azaldxgx görüldü. Anahtar kelimeler : Emülsiyon Polimerizasyonu Kinetiği, PVC, Redox baslatxcxsx. vx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT.INVESTIGATION OF KINETICS PARAMETERS IN PVC EMULSION POLYMERIZATION KARAKAŞ, Gürkan M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Neşe Orbey February 1988, 1,4 4, page Emulsion polymerization is an important industrial process used in the production of polyvinyl chloride. In the present study the effect of the initiator system and the emulsifier on the rate of reaction, conversion, average particle diameter and the number of polymer particles were investigated experimentally. The experiments were carried out in 1 i laboratory scale reactor. Amonium stearate was used as the emulsifier and persulphate- + 2.. sulphite, Cu redox system was used as the initiator. The order of the reaction with respect to persulfate concentra tion was found to be 0.65. The results indicate that the efficiency of the initiator is inversely proportional with initiator concentration. Sulphite concentration affected the reaction rate and it was observed that increasing the concentration of sulphite caused a decrease in. the limiting + 2 conversion. Cu had a slight effect on the rate of reaction, mof reaction. The;. ' emulsif ier ; i concentration did not affect the rate of reaction. It was observed that increasing emulsifier concentrations caused an increase in the limiting conversion and the number of polymer particles and a decrease in the average particle diameter.