Muhammed Tevfik Sıdkî'nin hadis ve sünnet anlayışı
Mohammed Tawfiq Sidqi's hadith and sunnah approach
  1. Tez No: 505638
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sünnet, Hadis, Mısır, Muhammed Tevfik Sıdkî, Sunnah, Hadiths, Egypt, Mohammad Tawfiq Sidqi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
XIX. asırda İslâm dünyasında hadis ilmiyle ilgili çalışma ve tartışmaların önemli bölgelerinden biri Mısır'dır. Tevfik Sıdkî'nin zihniyetinin şekillenmesinde önemli etkisi olan Batı'nın Mısır'daki siyasi ve ilmi yapıda oynadığı etken rol İslam dininin kaynakları hakkında hususen hadis-sünnet tartışmalarında gelinen noktayı göstermektedir. Bu amaçla biz de tez konumuzu Mısırlı Tabib Muhammed Tevfik Sıdkî'nin hadis ve sünnet anlayışı çerçevesinde belirledik. Tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın konusu, önemi, amacı ve metodu belirlendi. Çalışmada izlenilen yöntem ve başvurulan kaynaklar hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde; Muhammed Tevfik Sıdkî'nin hayatı, yaşadığı dönemin ilmi ve siyasal yapısı, etkilendiği şahsiyetler, düşünce yapısı, peygamber ve sahabe anlayışı, Kur'an'da nesh meselesine bakışı ve eserleri hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde ise Tevfik Sıdkî'nin hadis ve sünnet anlayışı üzerinden Kur'an-sünnet ilişkisi, akıl-sünnet ilişkisi, sünnetin bağlayıcılığı, hadis ve sünnet anlayışının fıkhî yorumlarına etkisi konularına değindik. Sonuç bölümüyle de tezimizi tamamlamış olduk.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, Egypt was one of the important regions on studies and discussions about hadith in the Islamic world. The west having a considerable influence on the formation of Tawfiq Sidqi's mind had an active role in the political and scientific structure of Egypt. That role shows the level especially in the hadith-sunnah debates about the sources of Islamic religion. For this purpose, we have determined our thesis topic about Egyptian doctor Mohammed Tawfiq Sidqi's hadith and sunnah approach. Our thesis consists of introduction, two chapters and a conclusion part. In the introduction part, the topic, significance, purpose and method of the study were determined. The method and sources in the study was mentioned. In the first chapter; the information was given about Mohammed Tawfik Sidqi's life, the scientific and political situation of his time, people having influence on him, his way of thought, his viewpoints about the prophet and the companions, issue of abrogation in the Qur'an, and the other works of Tawfik Sidqi. In the second part, via Tawfik Sidqi's comprehension of hadith and sunnah, we have mentioned topics like Qur'an-sunnah relationship, the relation of mind and sunnah, the binding of sunnah, influence of his view of hadith and sunnah on his fiqh interpretations. In the conclusion, we have completed our thesis by making a general evaluation of these subjects.