Aljinat/kappa kerajin hidrojel sistemlerinden timolol maleatın salımının incelenmesi
Investigation of timolol maleate release from alginate-kappa carrageenan hydrogel systems
  1. Tez No: 505765
  2. Yazar: ŞERİFE DOĞRUSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM DOĞAN AYDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, timolol maleat, aljinat, kappa-kerajin, Glaucoma, timolol maleate, alginate, kappa-carrageenan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Göz içi basıncının artmasıyla ortaya çıkan glokom hastalığı, gözün arka kısmında yer alan görme sinirlerinin yavaş yavaş ve kalıcı biçimde zarara uğramasına neden olmaktadır. Bu hastalığının tedavisinde kullanılan etkenlerden biri olan timolol maleat, anti-glokom ajanı olarak kullanılmaktadır ve göz içi basıncını düşürmektedir. Bu çalışmada, timolol maleat moleküllerinin biyouyumlu aljinat-kappa kerajin hidrojel membran ve kürelere yüklenmesi ve sonrasında 37C'de suni gözyaşı sıvısında salımı incelenmiştir. Kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuz çözeltileri ile fiziksel çapraz bağlanma yöntemi ile sentezlenen hidrojel membran ve kürelerin yapısı Fourier Dönüşümlü Infrared Spektrofotometre (FT-IR), Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. En yüksek ilaç yükleme değeri (%94,2) aljinat/kapa-kerajin oranı 1,0/0,04 olan ve %10'luk tuz çözeltisinde çapraz bağlanan M7 membranı ile elde edilmiştir. Hidrojelin kappa-kerajin konsantrasyonu arttıkça daha düzgün şekilde membran ve küreler elde edilmiştir. Çapraz bağlamada kullanılan tuz çözeltisinin konsantrasyonu arttıkça %kümülatif salım değerlerinde azalma görülmüştür. En yüksek kümülatif salım değeri (%73,5) aljinat/kapa-kerajin oranı 1,0/0,02 olan ve %4'lük tuz çözeltisinde çapraz bağlanan M5 membranı ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Glaucoma disease caused by increased intraocular pressure leads slow and permanent damage of the optic nerve at the back of the eye. The timolol maleate is used as an anti-glaucoma agent and reduces intraocular pressure. In this study, timolol maleate molecules were loaded into biocompatible alginate-kappa carrageenan hydrogel membranes and beads the release of timolol maleate molecules from these hydrogels was investigated in artificial tear fluid at 37°C. Alginate-kappa carrageenan hydrogel membranes and beads, which were synthesized by physical crosslinking with calcium chloride and potassium chloride solution, were characterized by using Fourier Transform Infrared Spectrophotometer (FT-IR), Differential Scanning Calorimetry (DSC) and Scanning Electron Microscopy (SEM). M7 membrane which has alginate/kappa-carrageenan ratio of 1.0/0.04 and was crosslinked by 10% salt solution showed the highest drug loading value of 94.2%. As the kappa-carrageenan concentration of hydrogels increased more smooth shaped membranes and beads were obtained. The cumulative release of timolol maleate from hydrogels decreased with increasing the salt concentration that used in crosslinking. The highest cumulative release was obtained as 73.5% with M5 membrane which has alginate/kappa-carrageenan ratio of 1.0/0.02 and was crosslinked with 4% salt solution.