73 Numaralı Mühimme Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (121-276)
Transcription and evaluation of Muhimme Register Number 73 (121-276)
  1. Tez No: 505772
  2. Yazar: MUHAMMED UĞURLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLFİYE KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mühimme Defteri, Divan-ı Hümâyûn, III. Murad, III. Mehmed, Eşkiyalık, Muhimme Registers, Divan-ı Hümâyûn, III. Murad, III. Mehmed, Banditry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Mühimme defterleri Osmanlı Devleti'nin merkez yürütme kararı olan Divan-ı Hümâyûn'da alınan kararların kaydedildiği defterlerdir. Bu defterler tutuldukları zaman dilimindeki, siyasî, idarî, askerî, içtimaî, iktisadî olaylara ışık tutacak çok önemli bilgileri ihtiva etmektedir. Bu çalışmada incelenen 73 Numaralı Mühimme Defteri, III. Murad saltanatının (1574-1595) son yılını ve III. Mehmed saltanatınının (1595-1603) ilk yılını kapsamaktadır. Defterde bulunan hükümler genellikle eşkıyâlık meseleleri, ordunun sefere çıkması, ordunun zâhire ihtiyacı, İstanbul'a zâhire tedariği, atamalar, cami ve mescit tamiri, vakıf, kasaplık, gayrimüslümler ile ilişkiler, Mekke ve Medine'nin durumu hakkında bilgiler vermektedir. İncelediğimiz defterin tıpkıbasımı, indeksi ve çalışılmış veya çalışılmakta olan mühimme defterleri çalışmanın sonunda verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Muhimme Registers are the registers in which decisions taken at the Divan-ı Hümâyûn, the central executive decision of the Ottoman State, are recorded. These Registers contain very important information that will shed light on the political, administrative, military, social and economic events of the time they are held. The examined Muhimme Register numbered 73 in this study covers the last year of Murad III reign (1574-1595) and the first year of Mehmed III reign (1595-1603). The provisions in the Registers usually give information on the issues of brutality, the appearance of the army, the necessity of the army, the cereal supply of Istanbul, assignments, mosque repair, foundation, butchery, relations with non-Muslims and the situation of Mecca and Medina. The copies and index of the Registers are given at the last pages of the study together with the studied and under-study Muhimme Registers.