Konservatuvarda ortaokul ve lise düzeyinde öğrenim gören müzik öğrencilerinin müzik performans kaygı düzeyleri ile duygusal zeka düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
An analysis of musical performance anxiety levels and emotional intelligence levels of secondary and high school students of state conservatoires according to some variables
  1. Tez No: 505773
  2. Yazar: BAHAR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. ÜMİT İŞGÖRÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müzik, Performans, Müzik Performans Kaygısı, Duygusal Zekâ, Music Education, Music, Performance, Music Performance Anxiety, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırmada; konservatuvar ortaokul ve lise bölümü müzik öğrencilerinin müzik performans kaygı düzeyleri ile duygusal zekâ düzeylerinin seçilen çeşitli bağımsız değişkenlerle ilişkilerine bakılmış; ayrıca öğrencilerin müzik performans kaygıları ile duygusal zekâları arasında ilişki olup olmadığı ve ilişki düzeyinin durumu incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Bu araştırmada yer alan çalışma grubu aynı zamanda evrenin ulaşılabilir kısmının tamamını oluşturmaktadır. Çalışmanın evreni ve çalışma grubu Türkiye'de ortaokul ve lise bölümü bulunan ve üniversitelere bağlı devlet konservatuvarlarından oluşmaktadır. Buna göre araştırmaya farklı illerde bulunan 10 devlet üniversitesi dahil olmuştur. Bu okullar; Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarından oluşmaktadır. Araştırmaya 587 kız ve 253 erkek öğrenci olmak üzere toplam 840 kişi katılmıştır. Araştırmaya ilişkin uygulamalar 2016-2017 eğitim-öğretim yılının Mart ve Mayıs ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Yurdabakan ve Aydın (2016) tarafından Türkçe 'ye uyarlama çalışması yapılan Kenny Ergenler için Müzik Performans Kaygı Ölçeği (MPK_E) ve Küçükkaragöz, Aydın ve Yurdabakan (2017) tarafından geliştirilen Ergenler için Duygusal Zekâ Ölçeği (DZÖ_E) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre müzik performans kaygısının cinsiyet, enstrüman, sınıf, başarı durumu, günlük çalışma süresi ve ilk performans yaşı değişkenleri ile arasında anlamlı farklar olduğu görülmüştür. Öğrencilerin duygusal zekâ düzeylerinin yaş ve sınıf düzeyi değişkenleri ile arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca konservatuvar ortaokul öğrencilerinin müzik performans kaygı düzeyleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasında ters yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülürken lise öğrencilerinin Müzik Performans Kaygıları ve Duygusal Zekâ düzeyleri arasında anlamlı düzeyde bir ilişki görülmemiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ilgili literatür doğrultusunda yorumlanarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; music performance anxiety and emotional quotient levels of music students in secondary and high school departments of conservatory were examined with respect to selected various independent variables and it was examined whether there is a correlation between musical performance concerns and emotional intelligence of students or not, and the level of relationship was measured. The study was conducted in relational screening model. The study group in this study also constitutes the entire accessible part of the study domain. The domain and working group of the study consisted of state conservatories affiliated to universities with secondary and high school departments in Turkey. According to this, 10 state universities in different provinces were involved in the study. These schools were Dokuz Eylül University State Conservatory, Eskişehir Anadolu University State Conservatory, Hacettepe University State Conservatory, Mimar Sinan University State Conservatory, Istanbul Technical University State Conservatory, Istanbul University State Conservatory, Uludağ University State Conservatory, Mersin University State Conservatory, Akdeniz University Antalya State Conservatory, Cukurova University State Conservatory. A total of 840 students, 587 of which were female and 253 of which were male, took part in the study. Study-related applications were carried out between March and May of 2016-2017 academic year. In the study, the Music Performance Anxiety Scale (MPK_E) for Kenny adolescents adaptation to Turkish of which was arranged by Yurdabakan and Aydın (2017) and the Emotional Intelligence Scale (DZÖ_E) for adolescents, which was developed by Küçükkaragöz, Aydın and Yurdabakan (2016) were used. According to the findings obtained from the study, it was seen that there was a significant difference between the Music Performance Anxiety and gender, instrument, class grade, achievement status, daily practice time and first performance age variables. It was observed that there was a significant correlation between emotional quotient level, age and grade level of students. Also, it was found that there was a negative and significant correlation between music performance anxiety levels and emotional quotient levels of middle school conservatory students. However, no significant correlation was found between music performance anxiety levels and emotional quotient levels of high school students. The findings obtained from the study were interpreted in relation with the related literature and suggestions were made.