Yuvarlak çekirdeksiz üzüm bağlarının organik (org-E-vit)gübresi, sentetik gübreler ve bunların karışımı gübreler ile beslenmesinin üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 50584
  2. Yazar: BURCU NOYANER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTAN İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ, Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm, Organik Gübre, Sentetik Gübre, Kalite, Vineyard, round, sultana, grape, organic and synthetic fertilizer, yield, quality
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 25
Özet
IV ÖZET yuvarlak çekirdeksiz üzüm bağlarının organik (org-e-vıt) gübresi, sentetik gübreler ve bunların kari simi gübreler ile beslenmesinin üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerine araştırmalar NOYANER, Burcu Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ertan ILTER Ağustos, 1996 Bu çalışma Menemen'de Ayvacık Handere Mevkiinde bulunan kumlu-tınlı bünyedeki yaşlı bir bağda 1995 yılında yapılmıştır. Bağ toprağına ORG-E-VIT, sentetik kimyasal gübre ve ORG-E- VIT ile sentetik kimyasal gübreler uygulanmıştır. Topraktaki ve yapraktaki makro besin elementleri Tane Tutum ve Ben Düşme dönemlerinde saptanmıştır. Ayrıca asmanın yaş üzüm, kuru madde, asit ve çubuk miktarları tespit edilmiş tir. Kuru üzümlerin de ekspertizi yapılmıştır. Uygulamalar sonucu toprakta azot miktarı başlangıca göre artmakla birlikte yetersizdir. Fosfor başlangıçta fakir iken yeterli miktarlara yükselmiştir. Yapraklardaki beslenme durumu 1995 Ben Düşme Döneminde azot için iyi fosfor için fakir, potasyum için fakir ile iyi arasındadır. üzüm verimi kuru madde birikimi, asit değerleri, çubuk ağırlığı ve kuru üzüm ekspertizi değerleri önemli farklı sonuçlar göstermemiştir. Daha uzun süreli çalışmalar yapılmasının gerekli olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT RESEARCH ON THE EFFECTS ORGANIC (ORO-E-V1T) SYNTHETIC FERTILIZERS AND THEIR MIXTURE ON GRAPE YIELD AND QUALITY OF RAUND SEEDI.ES CULT1VAR NOYANF.R, Hurcu MSc in Civil Eng. Supervisor: Trof.Dr.Ertan 1LTER This research was conducted on an old vineyard, on sandy- loom soil at Handere, Ayvacık region of Menemen, in 1995. 0RG-E-V1T or synthetic chemical fertlizer were eighter tested alone or in combination to the soil. Macro elements on soil and leaves were analysed at fruit set and at veraison Grape yield, total solible solids, acidity and weight of cane were also expertized. Nitrogen content of soil decreased after application and did not reached a sufficient level. Fotasium contend increased, however, did not reached to a st isfactor i ly level. Phosphor was less at the beginning, however, reached to stisfactori ly level thereafter. Leaf feeding was pour for phosphorus, rich for nitrogene, and between good and poor for potassium yield, acidity, weight of cane, and dryed sample expertizing did not show significant differences from eachother alt was concluded top form Long-term experiments an this subject.