Türkiye'ye sağlık turizmi kapsamında başvuran hastaların tercihlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of effect of patients admitted under chose to Turkey factors health tourism
- Tez No: 505863
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇİĞDEM CEZLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Sağlık Turizmi, Tıp Turizmi, Uluslararası Hasta, Uluslararası Sağlık Hizmeti
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
TÜRKİYE'YE SAĞLIK TURİZMİ KAPSAMINDA BAŞVURAN HASTALARIN TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Küreselleşen dünyada ulaşımın ve iletişimin daha kolay ve ekonomik hale gelmesi, tedavi olmak için geçirilen uzun bekleme süreleri ve dar kapsamlı sigortalar ile gelişmekte olan ülkelerde ki medikal yetersizlikler sağlık turizminin yaygınlaşmasını sağlayarak önemini artırmaktadır. Ülkemiz açısından sağlık turizmi süreci incelendiğinde; Türkiye, hem coğrafi konumu, hem de kültürel ve bölgesel yakınlığından dolayı Türki Cumhuriyetlerden, Avrupa'dan, Balkanlar'dan, Ortadoğu ve Arap bölgesinden yüksek miktarda sağlık turisti alabilme kapasitesine sahiptir. Sağlık turizmi pazarlama stratejisi çerçevesinde, doğru tanıtım ve doğru analizler yoluyla bu alanda ülkemizle rekabet halinde olan Tayland, Malezya gibi Asya ülkeleri ve Almanya ile Fransa gibi Avrupa ülkelerinin stratejileri iyi analiz edilmeli, özellikle güçlü yanlarımız bu pazarlarda daha fazla öne çıkarılmalı, tanıtılmalıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışmamızda, bir özel üniversite hastanesinde sağlık turizmi kapsamında sağlık hizmeti almak için başvuran hastalara anket çalışması uygulanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Elde edilen analizlerin sonucuna göre sağlık turizmi kapsamında başvuran hastaların tercihlerini etkileyen faktörler arasında en belirgin olanlar tedavi maliyetinin kendi ülkelerinden daha ucuz olması(%29,3), Müslüman bir ülke olmamız (%19,7) ve coğrafi yakınlık (%18,1) olarak gözükmektedir. Ayrıca anket yapılan hastaneyi öğrenme kanalları olarak internet (%48,9), Arkadaş tavsiyesi (%20,7) ve Dergi-Gazete-TV Reklamları(%12,8) büyük pay sahibidir. Genel Hizmet Kalitesi Memnuniyeti %97,9 gibi yüksek bir oran olması ilerisi için umut vericidir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE FACTORS EFFECTING THE PATIENTS' PREFERENCES WHO APPLY TO TURKEY WITHIN THE SCOPE OF HEALTH TOURISM In the globalizing world, transportation and communication become easier and more economical, long waiting times for treatment and narrow-scoped insurances and medical insufficiency in developing countries increase the importance of health tourism by spreading health tourism. Due to its geographical location and its cultural and regional proximity, Turkey is able to host high amounts of patients from the Turkic Republics, Europe, the Balkans, the Middle East and the Arab region. Within the health tourism marketing strategy, through correct promotion and analysis, strategies of Asian countries in competition with us such as Thailand, Malaysia and European countries such as Germany and France, should be thoroughly analyzed, our strong aspects should be put forward and promoted in those markets. For this purpose, we conducted a survey on patients who applied to a private university hospital to receive medical service in the scope of health tourism. The data collected from this survey was analyzed with SPSS. According to the results, most significant factors effecting the patient's decision are as follows; the cost being cheaper than his/her own country (29,3%), Turkey being a Muslim country (19.7%), and geographic proximity (18.1%). In addition, Internet (48,9%), Friend Advice (20,7%) and Magazine-Newspaper-TV Advertisements (12,8%) have a great share in learning about the surveyed hospital. Overall Service Quality Satisfaction is high at 97.9%, which is promising for the future. KeyWords: MedicalTourism, HealthTourism, MedicalTourism, International Patient, International Health Services