Yapısal değişime izin veren birim kök testleri ile gelişmekte olan yedi ülkenin reel döviz kurlarının durağanlığının analizi
Analysis of the state of real exchange percentage of seven countries developing with unit root tests laying structural change
- Tez No: 506004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ YILANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Satın Alma Gücü Paritesi, Reel Döviz Kuru, Birim Kök Testi, Yapısal Kırılma, Purchasing Power Parity, Real Exchange Rate, Unit Root Test, Structural Fracture
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı satın alma gücü paritesinin geçerliliğini Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Meksika, Rusya ve Türkiye için analiz etmektir. Bu amaçla, yapısal değişime izin veren birim kök testleri kullanılarak, Çin ve Meksika dışındaki ülkelerde satın alma gücü paritesinin geçerli olmadığı sonucuna varılmıştır. Fiyat istikrarı hedefinin öncelikli makro ekonomik hedef haline geldiği günümüzde SAGP'nin geçerliliği, daha fazla ilgi uyandırmaya başlamıştır. Bu amaçla, çalışmada gelişmekte olan yedi ülkenin reel döviz kuru, yurtiçi tüfe ve ABD ekonomisine ait tüfe değişkenlerinden oluşan 1990:1 ve 2012:4 dönemine ait aylık veri setinden yararlanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Türkiye'de nominal kur, yurt içi tüfe ve ABD için hesaplanan tüfe arasında uzun dönemli bir ilişki bulunmamaktadır. Bu durumda ilgili serilerin doğrusal birleşimleri durağan değildir ve SAGP hipotezi güçlü formda geçersizdir. Ancak Çin ve Meksika için yapılan analizlerde, nominal kur, yurtiçi tüfe ve ABD için hesaplanan tüfe arasında uzun dönemli bir ilişkiye ulaşılamamıştır. Dolayısıyla SAGP hipotezi geçerlidir. Ulaşılmış olan sonuçlar doğrultusunda, Gelişmekte Olan Yedi Ülkenin Reel Döviz Kurlarının, ülkelerinin merkez bankalarının enflasyon hedeflemesi rejimine dayalı bir para politikası yürüttüğü dikkate alındığında, bu ülkelerde reel döviz kuru değişikliklerinin yaratacağı risklerin ortadan kaldırılmasında merkez bankalarının önlem alma şansının olmadığı söylenebilir. Bu nedenle, reel döviz kurunun uzun dönem denge değeri etrafında istikrarlı bir şekilde dalgalanması merkez bankalarının politika bağımsızlığına kavuşmaları açısından hayati derecede önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the validity of the purchase power parity studies in Brazil, China, Indonesia, India, Mexico, Russia and Turkey is to analyze. For this purpose, using the unit root tests that allow structural change, it was concluded that the purchasing power parity was not valid in countries outside of China and Mexico. Now that the price stability goal has become the primary macroeconomic target, the validity of SAGP has begun to attract more attention. For this purpose, the seven developed countries in the study utilized the monthly data set for the period 1990: 1 and 2012: 4, which consisted of real exchange rate, domestic CPI and CPI variables for the US economy. According to the findings obtained without working; Brazil, India, Indonesia and the nominal exchange rate in Turkey, domestic tuff and tuff does not have a long-term relationship between calculated for the United States. In this case, the linear combination of the relevant series is not stationary and the SAGP hypothesis is invalid in strong form. However, in analyzes for China and Mexico, a long-run relationship between the nominal exchange rate, the domestic CPI and the US CPI could not be reached. Hence the SAGP hypothesis applies. Considering that the real exchange rates of the emerging Seven Nations carry out a monetary policy based on the inflation targeting regime of the central banks of the developing countries in the direction of the reached results, it can be said that the central banks have no chance to take measures to eliminate the risks of real exchange rate changes in these countries. For this reason, the steady fluctuation of the real exchange rate around the long-run equilibrium value is vital for the central banks to attain political independence.