Doğu Avrupa ülkelerinin demokratikleşmesine Avrupa Birliği'nin etkisi
The effect of the European Union in the democratization of Eastern European countries
- Tez No: 506005
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AKKAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Doğu Avrupa Ülkeleri, Avrupa Birliği, Macaristan, Democracy, Eastern European Countries, European Union, Hungary
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Doğu Avrupa ülkelerinin demokratikleşme süreci incelenmiştir. İncelenen bu süreç Doğu Avrupa ülkelerinin Sovyetler Birliği yönetiminden ayrılmasından AB'ye üye olmasına kadar geçen dönemi ve etkilerini kapsamaktadır. Bu çerçevede Doğu Avrupa ülkeleri incelemesinin yanısıra ayrıntılı olarak Macaristan'ın demokratik dönüşümü ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı, Doğu Avrupa ülkelerinin demokratikleşme sürecini ve bu sürece tarafların katkılarını belirlemektir. Bu amaçla öncelikle demokrasi kavramı üzerine odaklanılmış, bu kavramın faydaları ve eleştirilerine değinilmiştir. Demokratik bir devletin olması gereken kriterler ve AB'nin demokratik devlet anlayışı incelenmiştir. Daha sonra Doğu Avrupa ülkelerinin sosyalist yönetim altına girmesi sonucu yaşanan gelişmeler, halkın sisteme yönelik tepkileri araştırılmış, sosyalist yönetimden ayrılmaları, ekonomik yapıları ve AB üyelik süreci incelenmiştir. Birinci bölümde incelenen demokrasi kriterleri son bölümde demokratikleşme sürecine giren Doğu Avrupa ülkeleri üzerinde belirlenmiş ve demokratikleşme sürecinde AB'nin rolü ele alınmıştır. Demokratikleşme sürecinin nasıl gerçekleştiği Macaristan örneği ile daha ayrıntılı olarak incelenmiştir. Kullanılan ekonomik göstergeler ve demokratikleşme kriterleri bağlamında tarafların etkisi ortaya konulmuş ve bu etkiler sonuç bölümünde değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışmada literatür taraması ve tarihsel analiz yöntemleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the democratization process of Eastern European countries. This process includes the period and influences from the separation of Eastern European countries from the Soviet administration to its membership in the EU. In this context, in addition to examining the Eastern European countries, the democratic transformation of Hungary is discussed in detail. The main aim of the work the democratization process of the Eastern European countries by the parties to this process. For this purpose, the focus is primarily on the concept of democracy, and its benefits and criticisms are addressed. Criteria that should be a democratic state and the democratic state understanding of the EU are examined. Later, after the administration of the Eastern European countries by the communist government, the developed developments, the public's reaction to the system were researched, the separations from the communist government, the economic structures and the EU membership process were examined. The democracy criteria examined in the first part are determined on the Eastern European countries that entered the democratization process in the last part and the role of the EU in democratization process is discussed. The process of democratization has been examined in more detail with the Hungarian example. The effects of the parties in relation to the economic indicators and democratization criteria used have been put forward and these effects have been evaluated in the conclusion section. In addition, literature review and historical analysis methods were applied in the study.