Low-power PIC-based sensor node device design and theoretical analysis of energy consumption in wireless sensor networks
Kablosuz sensör ağları için PIC tabanlı ve düşük güç tüketimli sensör düğümü tasarımları ve enerji tüketimlerinin teoriksel analizi
- Tez No: 506394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET FATİH HASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz, Sensör, Enerji, Tüketim, PIC, Düğüm, Geliştirme, Tasarım, Wireless, Sensor, Energy, Consumption, PIC, Node, Develop, Design
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Teknolojinin ilerlemesi, daha enerji verimli ve daha ucuz elektronik bileşenlerinin daha küçük üretilmesini sağlamıştır. Bu nedenle, daha önce mevcut birçok bilgisayar ve elektronik bilim-mühendislik fikirleri uygulanabilir hale gelmiştir. Bunlardan birisi de kablosuz sensör ağları teknolojisidir. Kablosuz algılayıcı ağlar, düşük enerji tüketimi ve gerekli teknik gereksinimlerin gerçekleşmesi ile uygulanabilir hale gelmiştir. Ayrıca, Kablosuz algılayıcı ağlarının tasarımında iletişim algoritmaları, enerji tasarruf protokolleri ve yenilenebilir enerji teknolojileri gibi diğer bilimsel çalışmalar zorunlu hale gelmiştir. Bu tez, mikroelektronik sistemler, kablosuz iletişim ve dijital elektronik teknolojisinin ilerlemesiyle uygulanabilir hale gelmiş sensör ağları teknolojisini kapsamaktadır. Birincisi, algılama görevleri ve potansiyel algılayıcı ağ uygulamaları araştırılmış ve algılayıcı ağlarının tasarımını etkileyen faktörlerin gözden geçirilmesi sağlanmıştır. Ardından sensör ağları için iletişim mimarisi ana hatlarıyla belirtilmiştir. Ayrıca, tek bir düğümün WLAN ile iletişim kurabilmesi için yeni donanım mimarisi tasarlanmış ve düğümlerde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmıştır. Bu tezde WSN, analitik bilim ve uygulamalı bilim açısından incelenmiştir. Düşük enerji tüketimi ve iletişim protokolleri arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve bilimsel sonuçlara varılmıştır. Teorik analizler bilimsel uygulamalarla desteklenmiştir. Çalışmalar, düşük enerji ve maksimum verimlilik prensibinin gerçekleştirilmesine dayalı kablosuz sensör ağları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kablosuz sensör ağlari sistemi tasarlandıktan sonra; sensör düğümlerinin enerji tüketimi ve kablosuz ağdaki davranışları test ve analiz edilmiştir. Düşük enerji tüketimi ile sensör düğümleri arasındaki ilişki detaylı olarak değerlendirilmiştir. PIC Tabanlı mikro denetleyiciler sensör düğümlerinin tasarımında kullanılmış ve çok düşük maliyetli tasarım için ultra düşük güçte, nanoWatt teknolojisi ile desteklenen sensör düğümleri tasarlanmıştır. İşleme birimi, bellek birimi ve kablosuz iletişim birimi sensör düğümlerine entegre edilmiştir. Tasarlanan sensör düğümünün işletim sistemi PIC C dili ile yazılmıştır ve PIC işletim sistemi nem, sıcaklık, ışığa duyarlılık ve duman sensörü gibi farklı özelliklerin ölçülmesine izin vermiştir. Sensörlerden gelen verilerin merkezi bir konumdan kaydedilmesi ve izlenebilmesi için, C# programlama dili ile bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Gelişmiş algılayıcı düğümler tarafından alınan kararların uygulanması için yazılım algoritması ve donanım modüllerini içeren karar verme sistemi tasarlanmıştır. Gelişmiş PIC Tabanlı sensör düğümleri, enerji üretimi ve enerji tasarrufu için, güneş enerjisi paneli, şarj edilebilir pil ve süper kapasitör gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile benzersiz bir PIC Kontrollü voltaj birimi ile desteklenmiştir. Geliştirilmiş kablosuz sensör ağları sistemi, endüstri uygulamaları, akıllı fabrikalar ve akıllı evler gibi günlük hayat uygulamaları için de kullanılabilecektir. Kablosuz algılayıcı ağlar geniş bir aralıkta kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Tezin sonuçları, özellikle yenilenebilir enerji kaynakları ile WSN'nin geliştirilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Advancing technology has enabled the production of smaller more energy efficient and cheaper electronic components. Therefore, previously existing many computer and electronics science-engineering ideas have become feasible. One of them is the technology of wireless sensor networks. Wireless sensor networks have become the realization of the necessary technical requirements applicable today with low energy consumption. Moreover, other scientific studies have become made mandatory in the design of sensor networks such as communication algorithms, energy harvesting protocols and renewable energy technologies. In this thesis, I have studied the concept of sensor networks which has been made viable by the convergence of microelectronic systems technology, wireless communications, and digital electronics. First, the sensing tasks and the potential sensor networks applications have explored and a review of factors influencing the design of sensor networks have been provided. Then, the communication architecture for sensor network has been outlined. Besides, new hardware architecture has designed to make it possible for a single node to communicate with WLAN renewable energy resources have used in the nodes. I have been examined WSN in terms of the analytical and applied sciences. Theoretical analyzes have been supported by scientific applications. Studies have been conducted on wireless sensor networks based on the realization of low energy and maximum safety principle. After designed the wireless sensor network system; Energy consumption and network location behavior of wireless sensor nodes have ben tested and analyzed. The relationship between low energy consumption and sensor nodes are evaluated in detail. PIC-Based microcontrollers have used in the design of the sensor nodes. The design of the sensor nodes are supported with ultra-low power nano-watt technology for very low-cost design. Processing, memory, and wireless communication units have been integrated onto the sensor nodes. The designed sensor node's operating system has written with the PIC C language and PIC operating system has allowed different features such as measuring humidity, smoke, temperature and light sensitive. A computer software has developed with C# programming language so that data can be recorded and monitored from a central location. Decision-making unit has been created through the software algorithm and hardware modules for the implementation of decisions taken by the developed sensor nodes. Developed PIC-Based sensor nodes have supported a unique external PIC-Controlled voltage unit with renewable energy sources such as solar panel, rechargeable battery, and a supercapacitor for energy production and energy-saving. Developed wireless sensor network system can be used in industrial applications and daily life applications such as smart factories and smart homes. WSNs can be designed to be used in a wide range of applications. The results of this study are expected to be helpful for the development of WSN especially with renewable energy sources.