Duygusal zekâ ve kurum kültürü algısının örgütsel sinizmle ilişkisi: RAM örneği
The relationship of organizational cynicism on the perception of emotional intelligence and corporate culture: Example of guidance research center
- Tez No: 506450
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, Örgütsel Sinizm, Kurum kültürü, Ram Personeli, Emotional intelligence, Organizational cynicism, Institutional culture, Ram Personnel
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde örgütsel sinizm alanında duygusal zekânın ve kurum kültürünün giderek ön plana çıktığı görülmektedir. Bireylerin kendilerinin ve diğer bireylerin duygularını değerlendirerek tanımlayabilmesi ve bunun sonucunda oluşan davranış ve fikirleri kullanılabilmesi, örgütsel yapıların devamlılığı ve etkinliği açısından çok önemli hale gelmektedir. Örgütsel faaliyetlerin yönetilmesinde etkinlik sağlamak açısından, çalışanlara yaratıcı bir kurum kültürü kazandırılması ve geliştirilmesi gereklidir. Diğer taraftan çalışanların örgütte maruz kaldıkları olumsuz durumların, olumsuz duygular ve davranışlar sergilenmesine sebep olması nedeniyle örgütsel sinizm kavramı önem kazanmaktadır. Bu bağlamda günümüzde duygusal zekânın ve kurum kültürü algısının çalışanlarca benimsenmiş olmasının önemi işletme ve kurumsal yönetim noktalarında daha da artmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de ki rehberlik araştırma merkezlerinde çalışan personelin duygusal zekâ, kurum kültürünün örgütsel sinizm üzerindeki yordayıcı etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca örgütsel sinizmin çeşitli değişkenlere göre farklılaşma durumu ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan 189 psikolojik danışman, 173 özel eğitim, felsefe ve sosyoloji mezunu son olarak 2 psikoloji mezunu toplamda 364 personel oluşturmaktadır. Araştırmada ilgili değişkenleri ölçmek için Duygusal Zekâ Ölçeği, Kurum Kültürü Ölçeği, Örgütsel Sinizm Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi parametrik yöntemlerden t-testi, Anova, Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı tekniği ve hiyerarşik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel sinizm ile duygusal zekâ ve kurum kültürünün alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Duygusal zekânın örgütsel sinizmi anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak cinsiyete, medeni duruma, öğrenim durumuna, meslekte çalışma süresine ve çalışan statüsüne göre örgütsel sinizm puanları arasında anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Sonuçlar literatür bağlamında tartışılmış ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in the field of organizational management, emotional intelligence and institutional culture are increasingly seen as the foreground. The ability of individuals to define and evaluate their own and other individuals' feelings and to use the resulting behavior and ideas becomes very important in terms of the continuity and effectiveness of organizational structures. In order to ensure effectiveness in managing organizational activities, it is necessary to provide employees with a creative corporate culture and to develop them. On the other hand concept of organizational cynicism is gaining importance because it causes negative situations and negative emotions and behaviors that employees are exposed to in the organization. In this context, the importance of adopting the perception of emotional intelligence and corporate culture is increasing in business and corporate governance points.. In this study, the emotional intelligence of the staff working in the Guidance Research Center was tried to be investigated without considering the effect of organizational culture on organizational cynicism. In addition, organizational cynicism has been tried to differentiate according to various variables. working group of the study counselors who work in various provinces of Turkey 189, 173 special education constitutes philosophy and sociology graduate psychology graduate finally 2 364 staff in total. Emotional Intelligence Scale, Institutional Culture Scale, Organizational Cynicism Scale were used to measure related variables in the study. The data were analyzed using parametric t-test, Anova, Pearson Moments Multiplication correlation coefficient technique and multiple regression analysis. According to the results of the research, it was determined that there is a significant relationship between organizational cynicism and emotional intelligence and subscales of institutional culture. Emotional intelligence has been achieved as a result of organizational cynicism at a meaningful level. Finally, it was found that there was no significant difference between organizational cynicism scores according to sex, marital status, education status, occupation duration and employee status. The results were discussed in the context of the literature and some suggestions were made in the direction of the obtained results.