CaCl2 ve glukonik asitle geliştirilmiş dozimetrik fricke jel sistemleri
Dosimetric fricke gel systems developed with CaCl2 and gluconic acid
- Tez No: 506470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dozimetrik jel, Fricke jel, CaCl2, glukonik asit, FT-IR karşılaştırması, Dosimetric gel, Fricke gel, CaCl2, gluconic acid, FT-IR comparison
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde kanser, ölüm nedeni olarak kalpten ve vasküler hastalıklardan hemen sonra gelen bir sağlık sorununudur. Bu çalışmada öncelikli hedef, gittikçe karmaşıklaşan radyoterapi tekniklerinden dolayı pratik ve uygun maliyetli olmayan dozimetre sistemlerine bir alternatif oluşturmaktır. Bu amaçla, CaCl2 veya Glukonik asit eklenen dozimetrik Fricke jel bileşikleri, insan dokularını X-ışınlarıyla etkileşim bakımından taklit etmek üzere geliştirildi. Manyetik rezonans intensite değerlerinin, üretilen jel örneklerinin konsantrasyonlarına ve uygulanan radyasyonun doz miktarına bağlı olarak lineer olarak değiştiği belirlendi. Gluconic asit içeren ve içermeyen Fricke jel dozimetrenin FT-IR ve UV analizleri yapıldı ve değişimler incelendi.
Özet (Çeviri)
Today, cancer is a health problem that comes immediately after the heart and the vascular disease as the cause of death. The primary objective in the study is to create an alternative method to non-practical and cost-effective dosimetry systems and complex radiotherapy techniques. For this purpose, dosimetric Fricke gel compounds with added CaCl2 or Gluconic acid are developed to mimic the interaction of human tissues with X-rays. Magnetic resonance intensity values were determined to vary linearly depending on the concentrations of the gel samples produced and the dose of radiation applied. FT-IR and UV analyzes of Fricke gel dosimetry with and without gluconic acid were performed and the changes examined.