İstanbul Zeytinburnu ve Fatih ilçelerindeki anaokullarında çalışan öğretmenlerde, iş sağlığı ve güvenliği alanında farkındalık oluşturma uygulamaları
The applications which aims to create awareness for work health and safety for kindergarden teachers who work at Zeytinburnu and Fatih areas
- Tez No: 506512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN HAMDİ KUZUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Okul, Eğitim, Öğretmen, Anket, Risk Değerlendirmesi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ANAOKULLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ FARKINDALIK OLUŞTURMA UYGULAMALARI (İSTANBUL ,ZEYTİNBURNU VE FATİH İLÇELERİ) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarihinde 28339 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. Fakat kanun tüm sektörlerdeki tüm çalışanları kapsamasına rağmen henüz yürürlük açısından bu noktaya ulaşılamamıştır. Bu beklentiler ışığında yapılacak çalışmalar ülkemize kalifiye eleman yetiştirme açısından çok önemlidir. Bu nedenle, Zeytinburnu ve Fatih ilçelerinde bulunan 26 anaokullarında çalışan yaklaşık 120 öğretmenle ilgili anket çalışması yapılmış olup bu anketin sonuçları tezde belirtilmiştir. Okullarda risk değerlendirilmesinin yapılması ile ortamdaki tehlikeleri ve tehlikelerden kaynaklanan riskleri izlemek mümkün olmaktadır. Riskler ve tehlikeler bilinince tedbirler alınarak önlenebilir ve en aza (kabul edilebilir risk seviyesi) indirgenebilir. Öğretmen anketi sonucunda, öğretmenlerin çoğunun risk değerlendirmesi kavramını bilmedikleri ve çoğu devlet okulunda risk değerlendirmesinin yapılmadığı ancak, özel okulların çoğunda risklerin analiz edilerek değerlendirilmiş olduğu gözlemlenmiştir. Öğretmen anketlerinin yapıldığı okullarda genel bir risk değerlendirmesi yapılarak, tehlikeler ve tehlikelerden kaynaklanabilecek aşırı, yüksek, orta ve düşük riskler ile düzeltici ve önleyici faaliyetler, alınması gereken tedbirler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE APPLICATIONS WHICH AIMS TO CREATE AWARENESS FOR WORK HEALTH AND SAFETY FOR KINDERGARDEN TEACHERS WHO WORK AT ZEYTINBURNU AND FATIH AREAS Law No. 6331 on Occupational Health and Safety was published in the Official Gazette No. 28339 on 30.06.2012. The purpose of this law is; to regulate the duties, authorities, responsibilities, rights and obligations of employers and employees in order to ensure occupational health and safety in the workplace and to improve existing health and safety conditions. But despite the fact that the law covers all employees in all sectors, this point has not yet been reached in terms of enforcement. The work to be done in the light of these expectations is very important in terms of raising qualified personnel to my country. For this reason, a questionnaire study was carried out about 120 teachers working in 26 kindergartens located in Zeytinburnu and Fatih districts and the results of this questionnaire are given in the thesis. It is possible to observe the hazards arising from hazards and hazards in the environment by carrying out risk assessment in schools. Risks and hazards can be avoided by taking precautions and the lowest (acceptable risk level) can be reduced. As a result of the teachers' survey, it was observed that most of the teachers did not know the concept of risk assessment and most of the public schools did not have risk assessment but the majority of the private schools had analyzed the risks. A general risk assessment is made in the schools where teacher questionnaires are conducted to determine over-, high, medium and low risks, corrective and preventive actions and precautions to be taken due to hazards and hazards.