Türkiye de ki rafting ve akarsu kano slalom sporcularının spora başlama nedenleri ve beklentilerinin belirlenmesi
The determination of rafting and whitewater slalom sportmen's reasons to start doing sports
- Tez No: 506557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akarsu kano, Rafting, Sporcu, Spora başlama, Spordan beklentiler, Whitewater kayaking, Rafting, Sportsmen, Start doing a sport, Expectations from the sport
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
“TÜRKİYE DEKİ RAFTİNG VE AKARSU KANO SLALOM SPORCULARININ SPORA BAŞLAMA NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ”Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye'de aktif olarak rafting ve akarsu kano slalom sporu yapan bayan/erkek sporcuların spora başlama nedenleri ve beklentilerinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Sporcular Türkiye Kano Federasyonu sıralamasında yer alan Doğu Karadeniz bölgesinden rastgele seçilen 16-23 yaş ümitler kategorisinde yarışan 40 erkek, 30 bayan toplam 70 sporcu ile oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan anketlerde elde edilen veriler bilgisayar ortamında hesaplanıp verilerin aritmetik ortalama dağılımları, frekans ve yüzdeleri bulunup karşılaştırmada Bağımsız T-testi, Mann Whitney Testi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. 5'li Likert dereceleme ölçeğinde bulunan yorumlarda belirlenen aralıklar, 4/5=0.80 formülü ile sonuçlandırılmıştır. Çıkan sonuca göre; 1.00-1.80 (1-kesinlikle katılmıyorum) 1.81-2.60 (2-katılmıyorum) 2.61-3.40 (3–ne katılıyorum ne katılmıyorum) 3.41-4.20 (4-katılıyorum) 4.21-5.00 (5–kesinlikle katılıyorum) şeklinde puanlama yapılmıştır. Bulgular: Aktif olarak rafting ve kano yapan sporcuların spora başlama nedenleri incelendiğinde spor yaparak sağlıklı olmanın etkisinin erkek sporcularda kadın sporculardan daha fazla olduğu görülmektedir. Sporcuların spordan beklentileri arasında bulunan iyi bir fiziki görünüme sahip olunması durumu, erkek sporcular için kadınlara oranla daha önemlidir. Sonuç: Türkiye'de aktif olarak rafting ve kano sporu ile uğraşan sporcuların, spora başlama nedenleri arasında diğer yapılan çalışmalarda da görüldüğü gibi ailesinin ve yakın çevrenin teşvik eden ve destekleyen en önemli unsurlardan biri olması, rafting ve kano sporunu sevilmesi, milli takım sporcusu olma isteği, sağlıklı bir fiziksel görünüme sahip olmak ve tanınan sporcu olma isteğinin doğması bu sporlara başlamada en önemli etken olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF RAFTING AND WHITEWATER SLALOM SPORTMEN'S REASONS TO START DOING SPORTS Purpose: The purpose of this study is to define both men's and women's reasons to start rafting and whitewater kayaking actively and their expectations in Turkey. Material and Method: 40 men and 30 women who competed in 16-23 age range and took part in Turkish Canoe Federation are randomly selected from the East Black Sea region. In the research, the obtained data through the surveys has been calculated via computer and frequency, percentage and arithmetic average have been found. To compare, Independent samples T-test, Mann Whitney Test and Kruskal Wallis H Test have been used. The comments on a 5 licert scale are determined by 4/5=0,80 formulation. The calculation based on this formula is; 1.00-1.80 (1 – Strongly Disagree) 1.81-2.60 (2 – Disagree) 2.61-3.40 (3 – Neither Agree Nor Disagree) 3.41-4.20 (4 – Agree) 4.21-5.00 (5 – Strongly Agree). Results: When the reasons of the sportsmen who does rafting and kayaking are examined, male sportsmen have a higher percentage in terms of leading a healthy life style. To have an attractive physical figure is more important to the male sportsmen compared to the female sportsmen. Conclusion: As it can be seen on several other research done in Turkey, encouregement of family and immediate vicinity is one of the most important factors which makes the sportsmen involved in rafting and whitewater kayaking, while the main reason behind enjoying rafting and whitewater kayaking appears to be the wish to look healthier and be a well known sportsmen