İlkokullarda örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki (Eskişehir il merkezindeki ilkokullarda bir çalışma)
The relationship between organizational silence and organizational commitment in principles (A study in central primary schools of Eskişehir)
  1. Tez No: 506584
  2. Yazar: EBRU KONAKCI GÖVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sessizlik, örgütsel bağlılık, okul yöneticileri, sınıf öğretmenleri, Organizational silence, organizational commitment, classroom teachers, school principals
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Yapılan araştırma ile Eskişehir il merkezinde bulunan devlet ilkokullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin ve okul yöneticilerinin örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada ilişkisel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Eskişehir il merkezindeki ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri ve okul yöneticileri oluştururken, araştırma örneklemini ise evrenden“Basit Seçkisiz Örnekleme”yöntemi ile seçilen 293 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma verilerini toplamak için“Örgütsel Sessizlik ve Örgütsel Bağlılık”ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma verilerini analiz etmek için araştırmanın alt problemine uygun olarak yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapmalar hesaplanmıştır. Daha sonra değişken türüne uygun olarak bağımsız örneklemler t-testi, ANOVA ve korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik ölçeğine katılımcıların verdikleri cevapların genel ortalamasının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların örgütsel bağlılığa ilişkin görüşlerinin cinsiyete göre“duygusal bağlılık”boyutunda anlamlı farklılık gösterdiği; fakat örgütsel sessizliğe ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılık olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Katılımcıların örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizliğe ilişkin görüşleri arasında yaş, hizmet süresi, bulunduğu okuldaki hizmet süresi, okulun bulunduğu ilçe ve branş faktörlerine göre anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada örgütsel bağlılık ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı herhangi bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to determine the relationship between classroom teachers and school administrators' perceptions of organizational silence and organizational commitment in public primary schools in the city center of Eskişehir. Method: Relational screening method was used in the study. Classroom teachers, principals and assistant principals working in the primary schools in the city center of Eskişehir constitute the population of the research, while the sample of the research consists of 293 people selected by the random sampling method.“Organizational Silence and Organizational Commitment”scales were used to gather research data. Frequency, percentage, arithmetic mean and standard deviation were calculated in accordance with the sub-problem of the research in order to analyze the research data. Independent samples t-test, ANOVA and correlation analysis were performed according to the types.. Results: Organizational commitment and organizational silence were found as moderate in the overall average of respondents' responses. Participants' views on organizational commitment were significantly different in terms of“emotional commitment”according to the“gender”factor; but there was no significant difference in their views on organizational silence. Conclusion and Suggestions: Participants' opinions regarding organizational commitment and organizational silence were determined according to age, experience, experience at school, district and branch factors of school. It has been found that there is no relationship between organizational commitment and organizational silence in the study.