Anton Çehov'un 'Bir Evlenme Teklifi' oyununun meddah formuna uyarlanması
Adaptation of ' A Marriage Proposal' by Anton Cehov to encomiastic form
- Tez No: 506608
- Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, Meddah, Geleneksel Türk Tiyatrosu, Narrative, Encomiastic, Traditional Turkish Theatre
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından birisi kendini ifade etme arzusudur. Başka bir deyişle 'anlatma' ve 'anlama' dürtüsü. Çağlar boyunca en önemli iletişim araçlarından biri olan tiyatro için 'anlatı' ise, başlı başına bir seyirciye doğrudan ulaşma yöntemidir. Her tiyatronun kendi kaynaklarından beslenmesi, doğal olduğu kadar, kültürel anlamda geçmiş ile gelecek arasında bağ kurması açısından da önemlidir. Bu noktadan bakıldığında Türk Tiyatrosu adına, anlatının temellerini meddah formunda görmekteyiz. Bu çalışmanın asal yönelimi, Anton Çehov'un“Bir Evlenme Teklifi”oyununun özelinde, batı tiyatrosu formunda yazılmış bir oyunun, anlatının birçok öğesini yapısında barındıran meddah formuna uyarlanabileceği yönündedir.
Özet (Çeviri)
One of the most basic need of human being is desire of self expression. In other words, it is impulse of 'word attack'. 'Narrative' for theatre which is one of the most important communication instruments down the ages is a reaching method to spectator directly all by itself. Benefiting from their own sources of each theatre is important not only for its naturality but also building a connection between the past and the future culturally. From this point of view, on behalf of Traditional Turkish Theatre, we see the essensials of narrative on encomiastic form. The fundamental orientation of this study which is specific to a play“A Marriage Proposal”by Anton Çehov is in the direction of adaptable to encomiastic form which is built in lots of factors of a play and narrative written in form of western theatre.