Hemodiyaliz hastalarında nütrisyon durumunu belirleyen malnütrisyon inflamasyon skoru ile el sıkma kuvvetinin ilişkisi
Relation of handgrip strength with malnutrition-inflammation score as an assessment of nutritional status in hemodialysis patients
- Tez No: 506721
- Danışmanlar: UZMAN KORAY ULUDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nefroloji, Nutrition and Dietetics, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: El sıkma kuvveti, Malnütrisyon İnflamasyon skoru, hemodiyaliz, Handgrip strength, Malnutrition Inflammation Score, Hemodialysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Protein enerji malnütrisyonu (PEM), hemodiyaliz (HD) tedavisi almakta olan hastalarda sık karşılaşılan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, morbidite ve mortalitede artışa neden olan önemli bir klinik durumdur. Malnütrisyonun erken tanısı için antropometrik değerlendirmelere, anketlere, biyokimyasal parametrelere ve vücut kompozisyonu ölçüm yöntemlerine başvurulmaktadır. Kas gücünü saptayan el sıkma kuvvetinin(ESK), malnütrisyon inflamasyon skoru(MİS) ve biyokimyasal parametreler ile tespit edilen nütrisyonel durum ile ilişkili olup olmadığı; ilişkili ise her iki cinsiyette sağkalımı belirleyen MİS>5 değerini öngörebilen ESK'nın en uygun cut-off değerini saptanmasını araştırdık. Metod: Kesitsel bir çalışma yapıldı. Çalışmamıza Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesinde takip edilen 132 HD hastası(73 erkek, ortalama yaş:56±13,7 yıl ) alındı. Son 3 ay içinde rutin bakılan albumin, protein, kreatinin, kan üre azotu(BUN), total kolesterol, CRP ve ferritin değerleri kaydedildi. Bu hastalara tek bir hekim tarafından MİS testi ve modifiye Charlson komorbidite indeksi(CKİ) anketi uygulandı. Antropometrik değerler belirlendi. HD öncesinde el dinamometresi kullanılarak(Takei 5401) ESK değeri ölçüldü. Bulgular: ESK cinsiyetler arasında farklılık gösterdiğinden (p5 öngörebilen ESK cut-off değeri, erkeklerde 29,1 kg(%72,5 sensivite, %63,6 spesifite) kadınlarda ise 20,1 kg (%63,5 sensivite, %57,1 spesifite) elde edildi. Sonuç: Hemodiyaliz hastalarında düşük ESK değeri, yüksek MİS değeri ile bağımsız olarak ilişkilidir. El dinamometresi ile elde edilen ESK, noninvaziv, ucuz, radyasyon içermeyen, basit, objektif bir hasta başı ölçüm aracı olması nedeniyle PEM erken tanısı için kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Protein-energy wasting (PEW) is common in patients with end-stage renal disease on maintenance hemodialysis(HD) patients and is associated with increased morbidity, -+ mortality and poor quality of life. Anthropometry assessment, nutritional screenings, biochemical parameters and body composition measurement methods are used for early diagnosis of malnutrition. Handgrip strength(HGS) is related to nutritional assessment with Malnutrition inflammation score(MIS) and biochemical parameters; we investigated to verify best cut-off point of the HGS, which predicted the value of MIS> 5, which determines survival in both sexes Method: This was a cross-sectional study including 132 maintanance hemodialysis patients(73 male, age 56±13,7) in the hemodialysis unit of Kayseri Education Research Hospital. Biochemical parameters including albumin, protein, creatinine, blood urea nitrogen,total cholesterol, CRP ve ferritin of the last 3 months were respectively collected. A physician performed the MIS test and modified Charlson comorbidity index (CCI) questionnaire. Handgrip strength was measured on the nonfistula side before dialysis session using a hand dynamometer(Takei 5401) Results: HGS differs between male and women(p5 was 29,1 kg for men (sensitivity=72,5%; specificity=63,6%) and 20,1 kg for women (sensitivity=63,5%; specificity=57,1%). Conclusion: Lower HGS values were independently associated with higher MIS among patients on maintanance HD. We recommend using it for early diagnosis and follow-up of PEM because ESR is a noninvasive, cheap, radiation-free, simple and objective