Jüvenil idyopatik artritte sıgnal peptıde-CUP (complement C1R/C1S, UEGF, and BMP1)-EGF (epıdermal growth factor)-lıke domaın-contaınıng proteın (scube)1 ve scube2'nin rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of signal peptide-cub-egf domain-containing protein (CSUBE)1 and scube2 in juvenile idiopathic arthritis
  1. Tez No: 506917
  2. Yazar: DUYGU SELİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IL-1, IL-6, TNF-α, SCUBE1, SCUBE2, JİA, IL-1, IL-6, TNF-α, SCUBE1, SCUBE2, JIA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Jüvenil idyopatik artrit (JİA)'te signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1)-EGF (epıdermal growth factor)-lıke domaın-contaınıng proteın (SCUBE)1 ve SCUBE2'nin rolünün değerlendirilmesi Giriş: Jüvenil idyopatik artrit (JİA), on altı yaşın altındaki hastalarda başlayan, altı haftadan uzun süren ve en az bir eklemde artrit ile birlikte, diğer artrit yapan nedenlerin dışlanması ile tanı alan bir hastalıktır. Etyopatogenezi halen net olarak aydınlatılmamış olup, çevresel ve genetik faktörlere bağlı gelişen immün yanıt sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1)-EGF (epidermal growth factor)-like domain-containing protein (SCUBE) yeni tanımlanmış, salgılanabilen bir hücre yüzey proteinidir. SCUBE1 ve SCUBE2'nin vasküler endotel hücreleri, inflamasyon, kanser metastazı ve vasküler hastalıklar gibi çeşitli patofizyolojik süreçlerde rol oynadığı gösterilmiştir. Amaç: Çalışmamızda JİA ile SCUBE1 ve SCUBE2 arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Ocak 2016 ve Mayıs 2017 tarihleri arasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi çocuk polikliniklerine başvurup, ILAR tanı ölçütlerine göre JİA tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Son üç ay içinde steroid ya da steroid olmayan antiinflamatuvar ilaç kullanımı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalığın aktif ve iyileşme döneminde olan hastalardan ve sağlıklı kontrol grubundan kan alınarak, ELISA yöntemiyle IL (interlökin)-1, IL-6, TNF (tümör nekrozis faktör)-α, SCUBE1 ve SCUBE2 düzeyi çalışıldı. Oligoartiküler JİA olan hastalar 1. grup, oligoartiküler dışı JİA hastaları 2. grup olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya, JİA tanısı alan, yaşları iki ile 17 yıl arasında değişen, 11 (%45,8)'i erkek, 13 (%54,2)'ü kız olmak üzere, toplam 24 hasta alındı. Hastaların on beş (%62,5)'i oligoartiküler JİA, sekiz (%33,3)'i poliartiküler JİA ve bir (%4,2)'i sistemik JİA tanılı idi. Hastalığın aktif döneminde 1. grup ve 2. grup karşılaştırıldığında, IL-1 ve IL-6 düzeyleri, 2. gupta yüksek idi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla p=0,01 ve p=0,004). Hastalığın aktif ve iyileşme dönemleri karşılaştırıldığında, TNF-α ve SCUBE1 düzeyleri, hastalığın iyileşme döneminde, istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0,03 ve p=0,01). Hastalığın aktif dönemi ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, TNF-α düzeyi hastalığın aktif olduğu dönemde, kontrol grubuna kıyasla yüksek bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,02). Sağlıklı kontrol grubunda SCUBE1 düzeyi, hastalığın aktif dönemine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,009). Hastalığın iyileşme dönemi ile sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldığında, TNF-α düzeyinin, hastalığın iyileşme döneminde, sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu izlendi (p=0,004). Birinci grup hastalarda hastalığın aktif ve iyileşme dönemi karşılaştırıldığında, SCUBE1 ve TNF-α düzeyleri, hastalığın iyileşme döneminde istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0,02 ve p=0,03). SCUBE2 düzeyi, trombositozu olan hastalarda, istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p=0,01). Sonuç: Jüvenil idyopatik artrit hastalığında SCUBE'nin erken belirteç olarak kullanılamayacağı; ancak iyileşme döneminde yüksek değerlere ulaştığından JİA patolojisinde rolü olabileceği kanısına vardık. Bu konuda daha fazla hastanın katıldığı çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of the role of signal peptide-CUB-EGF domain-containing protein (SCUBE)1 and SCUBE2 in juvenile idiopathic arthritis Introduction: Juvenile idiopathic arthritis (JIA) is a disease that begins in patients under sixteen years of age, continues longer than six weeks, and diagnosed with arthritis in at least one joint. Other causes of arthritis should be excluded for diagnosis of JIA. The etiopathogenesis is still unclear and it is thought that it is the result of the immunological response due to environmental and genetic factors. Signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1)-EGF (epidermal growth factor)-like domain-containing protein (SCUBE) is a newly defined, secreted cell surface protein. SCUBE1 and SCUBE2 have been shown to play a role in various pathophysiological processes such as vascular endothelial cells, inflammation, cancer metastasis, and vascular diseases. Objective: We aimed to research whether there is a relationship between SCUBE1 and SCUBE2 proteins, and JIA. Methods: Between January 2016 and May 2017, the patients admitting to outpatient clinics in Pediatric Department of Farabi Hospital in Karadeniz Technical University and diagnosed with JIA according to ILAR criteria were included. Patients who used steroid or non-steroidal anti-inflammatory drugs in last three months were excluded. Blood samples collected from patients who were in active and recovery phases of their diseases and healhty control group. IL (interleukin)-1, IL-6, TNF (tumor necrosis factor)-α, SCUBE1 and SCUBE2 levels were studied by ELISA method. Patients with oligoarticular JIA were classified as Group 1, patients without oligoarticular JIA as Group 2 and these two groups were compared according to the blood results of cytokines and SCUBE's mentioned above. Results: A total of 24 patients, 11 (45.8%) were male and 13 (54.2%) female, aged between 2 and 17 years old, who were diagnosed with JİA, were included in the study. Fifteen (62.5%) patients were diagnosed as oligoarticular JIA, eight (33.3%) patients polyarticular JIA and one (4.2%) patient systemic JIA. In the active phase of disease, IL-1 and IL-6 levels found significantly higher in Group 2 than in Group 1 (p=0.01 and p=0.004, respectively). TNF-α and SCUBE1 levels were higher in healing phase of the disease than in active phase (p=0.03 and p=0.01, respectively). TNF-α levels were higher in the active period of the disease than in the control group (p=0.02). SCUBE1 levels in the healthy control group were found to be significantly higher than the active period of the disease (p=0.009). TNF-α levels were higher in the recovery period of the disease than in the control group (p=0.004). SCUBE1 and TNF-α levels were found to be higher in the healing period of disease than in the active period (p=0.02 and p=0.03, respectively). SCUBE2 levels were found to be higher in patients with thrombocytosis in acute period (p= 0.01). Conclusions: These results concluded that SCUBE can not be used as early biomarker in JIA, but SCUBE may has a role of JIA pathogenesis. We believe that this situation can be elucidated by studies on more patients in this regard.