Kokulu üzümün (vitis labrusca l.) tek boğumlu mikro çelik kültürü ile ın vıtro çoğaltımı
Micropropagation of fox grape (vitis labrusca l.) by single node microcutting culture
  1. Tez No: 506939
  2. Yazar: GÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE BİLİR EKBİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkçı Siyahı, Boğum Kültürü, V. labrusca L, Balikci Siyahi, Node Culture, V. labrusca L
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma 2015-2016 vejetasyon döneminde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yer alan doku kültürü laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bitkisel materyal olarak, Balıkçı Siyahı üzüm tipinin (Vitis labrusca L.) aktif büyüme dönemindeki sürgünlerinden alınan ve tek boğum içeren 2-3 cm uzunluğundaki mikro çelikleri kullanılmıştır. Eksplantlar yüzey sterilizasyonları yapıldıktan sonra sürgün oluşturması amacıyla Benzil Adenin' in (BA) 0, 0.5, 1, 2 ile 4 mg/l dozları ve 30 mg/l sukroz bulunduran Murashige and Skoog (MS) besin ortamı içinde kültüre alınmıştır. Değişik dozlarda BA içeren ortamda kültüre alınan eksplantlardan süren sürgünler köklendirme aşamasında beş farklı Indol Bütirik Asit (IBA) dozu (0, 0.5, 1, 2 ile 4 mg/l) içeren MS besin ortamına transfer edilmiştir. Deneme kapsamında uygulamaların karşılaştırılması amacıyla sürgün oluşturma aşamasında eksplant canlılık oranı (%), uyanma ve sürme süresi (gün); kök oluşturma safhasında ise boğum ve yaprak sayısı (n), sürgün uzunluğu (cm) ile sürgün yaş ve sürgün kuru ağırlığı, kök yaş ve kök kuru ağırlığı (g) köklenme süresi (gün), köklenme oranı (%), kök sayısı (n) ve kök uzunluğu (cm) incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Balıkçı Siyahı tipinin tek boğumlu mikro çeliklerinin sürgün gelişimi açısından en uygun BA dozunun 1 mg/l olduğu ve 4 mg/l BA dozunda hiperhidrasyonun meydana geldiği belirlenmiştir. Sürgünlerin köklenmesi açısından ise en uygun IBA dozunun ise 2 mg/l olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in tissue culture laboratory of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Horticulture in 2015-2016's vegetation period. As a material, 2-3 cm long micro-cutting containing with a single node from shoots of taken during active growth period. Balikci Siyahi foxy grape type in V. labrusca L. were used. Explants were cultured after surface sterilization was performed in Murashige and Skoog (MS) nutrient medium with 0, 0.5, 1, 2 and 4 mg/l Benzil Adenin (BA) and 30 mg/l sucrose to form shoots. Cultured explants at medium containing different doses BA, were transferred to MS medium with Indole butyric acid (IBA) (0, 0.5, 1, 2 and 4 mg/l) at the rooting stage. In order to compare the applications, in the shooting stage; explant survival rate (%), duration of bud burst (days), duration of shooting (days) and in the rooting stage; duration of rooting (days), rooting explant ratio (%), root number/plantlets (n), root length (cm), number of node and leaf (n), shoot length (cm), shoot fresh weight (g), shoot dry weight (g), root fresh weight (g) and root dry weight (g) were determined. According to the results it was determined that the most suitable BA dose was 1 mg/l and hyperhydration was occurred in 4 mg/l BA treatment in single-stranded microcuttings of Balikci Siyahi type. It was determined that the most appropriate IBA dose was 2 mg/l for rooting of shoots.