Cumhuriyet Dönemi'nde terör ve etkileri
Republican Era and the effects of terrorism
  1. Tez No: 506969
  2. Yazar: YILDIRIM ULUPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Türkiye, Türkiye'de Terör, Siyaset ve Terör, PKK.., Terror, Turkey, Terror in Turkey, Politics and Terror, PKK..
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Geçmişten günümüze Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında terör olayları gelir. Yaşanan terör olayları ülkeye her yönden büyük zarar vermiş ve bugün bile hala çözüm bekleyen bir konu olarak karşımızda durmaktadır. Bu kadar büyük bir sorun olmasına karşın, konu ile ilgili yazılmış kaynaklara bakıldığında tarihsel, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla yeterince bilimsel araştırma yapılmadığı görülür. Daha da ötesi, Türkiye tarihinin her döneminde yoğun terör olaylarıyla uğraşmış olmasına karşın bu olayları bir bütünlük içinde veren akademik çalışmalar da yoktur. Bu çalışmada Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar Türkiye'nin şahit olduğu terör olaylarının genel bir görüntüsünün verilmesine çalışılmıştır. Bu yapılırken ülke tarihi değişik evrelere ayrılarak, her bir evrenin kendi özelliği içinde o dönemde yaşanan terör olayları irdelenmek istemiştir. Nitekim cumhuriyetin ilanı günleri ile günümüzde yaşanan terör olayları arasında terörün oluş nedeni, boyutları ve etkileri yönünden büyük farklar görülmektedir. Günümüzde terörü yaratan nedenler daha da farklılaştığı gibi, aynı zamanda terör üreten merkezlerin kullandığı yöntemler, ulaşmak istediği hedefler ve araçlar da değişmiştir. Tarihsel çizgiye ve günümüzdeki boyutlarına bakıldığı zaman, Türkiye'nin terör sorunlarını çözebilmek için oldukça zaman geçmesi gerekeceği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, konunun tarihsel yönünün ana hatlarıyla bir bütünlük olarak bilinmesi, geleceğin planlanmasında da güçlü bir etken olacaktır.
Özet (Çeviri)
Terror has always been at the top of Turkey's agenda from past to present time. Events of terror caused damages in several areas and even today stands as one of the major problems waiting for solutions. Although the problem is very serious, when we examine the sources written on this subject, we come across with the fact that there has not been sufficient enough scientific researches considering historical, cultural, economic and social aspects of the issue. Even more, despite the fact that Turkey has always dealt with intensive teror events, there has not been any academic studies that embrace the issue with integrated approach. This study aims to give a general overview of terror events Turkey had witnessed from the proclamation of the republic up to present time. The history of the country was divided into several phases and terror events of that period were evaluated due to the specific characteristics of those phases. Hence, there are considerable differences of terror events beginning with the proclamation of republic to present time considering how they occur, their dimensions and effects. Today, not only the reasons that terror is derived have become different, but methods of the centers that produce terror, their targets and tools have also changed. When we look at historical line and current dimensions, it is understood that Turkey needs long time to solve her terror problems. Thus, having information on the historical dimensions of the issue with an integrated approach would contribute to the future plans.