Tekstil sanayinde çalışan işçilerin iş doyumu ve ilişkili faktörler
Job satisfaction and related factors in the textile industry workers
  1. Tez No: 507022
  2. Yazar: SIDIKA İPEK AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM ERGİNÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Minnesota, tekstil, çalışan, psikososyal sağlık, Job Satisfaction, Minnesota, textile, worker, psychosocial health
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Akdeniz S. İ. (2018). Tekstil Sanayinde Çalışan İşçilerin İş Doyumu ve İlişkili Faktörler. İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Tıpta Uzmanlık Tezi. İstanbul. Amaç: Çalışanların işlerinden sağladıkları doyum ya da doyumsuzluk onların psikososyal ve fiziksel sağlıkları üzerinde etkili olmaktadır. Tekstil, istihdamın fazla, çalışma koşullarının zor olduğu bir sektördür. Bu çalışma, onayı alınan tekstil firmalarında, çalışanların iş doyumlarını ve bunları etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. İstanbul'da faaliyet gösteren, 5 tekstil işletmesinde, 128 kişi ile Kasım-Aralık 2017 tarihleri arasında sosyodemografik bilgiler yüz yüze görüşülerek, Minnesota İş doyum Ölçeği'nin kısa formu ve Davranışlar Ölçeği gözetim altında uygulanarak araştırmanın verileri toplandı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamaları 31,83±9,70, kadınların oranı %45,3'tü. Çalışanların genel iş doyumu ortamaları 70,42±10,93 puandı. Evli olmayan, çocuğu olmayan, halen sigara kullanmayan, tekstilde çalışma süresi 2 ay- 5 yıl olan, son 1 yılda sağlık sebebiyle işe devamsızlığı olan çalışanlarda düşük-orta düzey iş doyumu oranları anlamlı yüksekti. Düşük-orta iş doyumu grubunda, Davranışlar Ölçeği toplam puan ortalaması anlamlı düşük, günlük çalışma süresi ortalaması anlamlı olarak yüksekti. Araştırma grubunda düşük-orta düzey iş doyumunu öngörmede, günlük ortalama çalışma süresi, tekstil sanayinde çalıştığı süre, son 1 yılda sağlık sebebiyle işe devamsızlık, A tipi kişilik puanı önemli faktörlerdi. Sonuç: Tekstil sanayinde çalışan işçilerde, çalışma koşullarının düzenlenmesine, iş ve çalışan uyumuna önem verilmeli, çalışanlar ayrı ayrı değerlendirilerek, iş doyumunu arttırmaya yönelik, bireysel ve örgütsel önemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Akdeniz S. İ. (2018). Job satisfaction and related factors in the textile industry workers. Department of Public Health, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Istanbul-Cerrahpaşa University. Medical Specialty Thesis. Istanbul Objectives: This study aims to determine the job satisfaction of the employees and explain the factors which affects them in the suitable textile firms. Materials and Methods: The study was a descriptive type of study. Sociodemographic data, MSQ short form and Behavioral Scale were administered to workers. Surveillance data was collected from 128 textile workers between in 5 textile firms operating in Istanbul. Results: The average age of participants was 31.83 ± 9.70 and the proportion of women was 45.3%. Low-to mid-level job satisfaction rates were significantly higher in non-married, non-smokers, 2 month-5 years of duration of working in the textile, and those who were absent due to health during the last 1 year. In the low- to mid-level job satisfaction group, the average score of behaviors scale was significantly lower and the average of the daily working time was significantly higher than others. In the research group, the average daily working time, the duration of working in the textile industry, the absenteeism due to health in the last 1 year, A type personality score were important factors which were predicted low- to mid-level job satisfaction. Conclusion: It should be taken importance on the workers in textile industry, also it should be regulated working conditions and the harmony between human and work.