Yoğun bakım ünitesi'nde takip edilen sepsisli hastalarda kallistatin, prokalsitonin ve CRP düzeyleri
Comparison of kallistatin procalcitonine and CRP levels in sepsis patient who were seeing in the intensive care unit
  1. Tez No: 507028
  2. Yazar: BERNA İNANICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SOFA, SIRS, APACHE II, prokalsitonin, CRP, kallistatin, sepsis, SOFA, SIRS, APACHE II, prokalsitonin, CRP, kallistatin, sepsis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Sepsis, tüm dünyada her yıl 26 milyon kişiyi etkileyen ve bu kişilerin 1/3'ünün kaybedildiği önemli bir sağlık sorunudur. Bu durumun belirlenmesinde klinik belirtiler yanında uygun belirteçler de yol gösterici olur. Sequential / Sepsis-related Organ Failure Assesment (SOFA) , qSOFA, Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi skoru (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II) (APACHE II), Sistemik inflamatuvar yanıt sendromu (SIRS) skorları klinik tanımlamada kullanılırken; C-Reaktif Protein (CRP), Prokalsitonin (PCT) ve Kallistatin (KS) ise tedavi, takip ve sepsis yönetiminde kullanılabilmektedir. Bu çalışma ile Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YBÜ) takip edilen sepsisli hastalarda KS, PCT ve CRP düzeylerinin mortalite üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif gözlemsel olarak dizayn edildi. 15 Mart – 15 Mayıs 2018 tarihleri arasında Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde takip edilen ve sepsis / septik şok tanısı alan hastalar dahil edildi. Hastaların başlangıç qSOFA, SOFA, SIRS ve APACHE II değerleri hesaplandı. Hastaların 0, 3 ve 7. günlerde PCT, CRP ve KS düzeyleri ölçüldü. Skorlama sistemlerinin mortaliteyi öngörmedeki başarısı ve laboratuvar ölçümlerin mortalite ile ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 28 hasta dahil edildi. Hastaların 13'ü (%46.4) sepsis, 15'i (%53.6) septik şok tanısı aldı. Hastalarda en sık görülen odak alt solunum yolu enfeksiyonu idi. SOFA skorundaki yükseklik mortalite ile ilişkili olup istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0.034). APACHE II skorundaki artış mortalite ile ilişkili olup istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0.000). Pozitif olan SIRS parametre sayısındaki artış ile mortalite artışı arasındaki ilişki anlamlı bulundu (p = 0.017). 0 ve 7. günlerdeki CRP farkının fazla olması ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptandı (p = 0.033). PCT'nin 0, 3 ve 7. günlerdeki yüksekliği mortalite ile ilişkili bulundu (sırasıyla, p = 0.029, p=0.042, p = 0.007). PCT başlangıç ve 7. gün değerleri arasındaki değişim ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı (p=0.922). Sonuçlarımız sepsis ve septik şok sırasında KS plazma konsantrasyonlarında azalmanın artan mortalite ile ilişkisini ortaya koydu (p=0.000). Sonuç: Bu çalışma SOFA, APACHE II ve SIRS kriterlerinin sepsis tanısı ve mortalite öngörülmesinde kullanılabileceğini desteklemektedir. KS, CRP ve PCT düzeylerinin sepsis için tanısal belirteç olarak yol gösterici olabileceğini göstermiştir. Ayrıca KS'nin negatif akut faz proteini olarak kullanılabileceğini desteklemiştir. Tespit edilen sonuçların önemini doğrulamak için daha çok hasta ile kurgulanan prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. KS'nin sensitivite - spesifite için referans değerlerinin belirlenebileceği daha kapsamlı çalışmalarla literatüre katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Sepsis is an important health problem that affects 26 million people every year in the world and one third of these people are lost. In addition to the clinical manifestations, appropriate markers are also guided by this status. Sequelae / Sepsis-related Organ Failure Assesment (SOFA), qSOFA, Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II), Systemic inflammatory response syndrome (SIRS) scores are used in clinical definitions; C-Reactive Protein (CRP), Procalcitonin (PCT) and Kallistatin (KS) can be used for treatment, follow-up and sepsis management. This study aimed to investigate the effect of KS, PCT and CRP levels on mortality in patients with sepsis who were followed up in the Intensive Care Unit (ICU). Equipment and Methods : This study was designed as a prospective observational study. Patients who were followed up at Kayseri Training and Research Hospital Intensive Care Units between March 15 and May 15, 2018 and who had a sepsis / septic shock diagnosis were included. PCT, CRP and KS levels were measured on days 0, 3 and 7 of the patients. the mortality predicting success and laboratory measurements of the scoring system was designed to investigate the relationship between mortality. There was a negative correlation between the initial value of CRP and mortality and it was shown that the higher the CRP, the lower the mortality. Indications: Twenty-eight patients were included in the study. Thirteen of the patients (46.4%) were diagnosed with sepsis and 15 (53.6%) were diagnosed with septic shock. Patients were the most common lower respiratory tract infection focus. The height of the SOFA score was associated with mortality and statistically significant (p = 0.034). The increase in APACHE II score was associated with mortality and statistically significant (p = 0.000). The relationship between the increase in the number of positive SIRS parameters and the increase in mortality was significant (p = 0.017). Significant correlation was found between survival and CRP difference on days 0 and 7 (p = 0.033). Elevation of PCT on days 0, 3 and 7 was associated with mortality (p = 0.029, p = 0.042, p = 0.007, respectively). There was no statistically significant correlation between mortality and changes in PCT baseline and 7th day values (p = 0.922). Our results showed that a reduction in plasma concentrations of KS during septic and septic shock was associated with increased mortality (p = 0.000). Results: This study supports that SOFA, APACHE II and SIRS criteria could be used for sepsis diagnosis and mortality prediction. KS, CRP and PCT levels may serve as a diagnostic marker for sepsis. It also supports that KS can be used as a negative acute phase protein. There is a need for more prospective studies with more patients to confirm the importance of the findings. Literature may be contributed by more extensive studies in which reference values for sensitivity-specificity of KS can be determined.