Silopi (Şırnak)'de buğday yetiştiriciliğinde yabancı ot sorunu
Weed problem in wheat production in Silopi district of Sirnak, Turkey
- Tez No: 507105
- Danışmanlar: PROF. IŞIK TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anket, Buğday, Mücadele, Yabancı Ot, Yetiştiricilik, Wheat, Weeds, Cultivation, Weed control, Survey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Silopi (Şırnak)'de son yıllarda sulama imkanlarının artmasıyla tarımsal üretimde büyük artış olmuştur. Son yıllarda bölgenin en önemli ürünlerinden biri olan buğdayda sulu tarım uygulaması artmış ve bununla beraber yabancı otlar daha fazla sorun olmaya başlamıştır. Yapılan bu anket çalışması ile Silopi ilçesinde buğday yetiştiricilerinin yetiştiricilikle ilgili bilgi seviyeleri, yabancı ot sorununun hangi boyutta olduğu ve yabancı otlarla mücadelede bölge çiftçisinin bilgi, donanım, deneyim ve sorunları çözmedeki yaklaşımları araştırılmıştır. Bu amaçla Silopi'de buğday yetiştiriciliği yapılan köylerde 2017 yılının Ekim-Kasım aylarında toplam 200 çiftçi ile yüz yüze görüşülerek anket yapılmış ve üreticilere toplam 30 anket sorusu yöneltilmiştir. Elde edilen anket sonuçlarına göre buğday üreticilerinin tarımla ilgili eğitim profillerinin orta seviyede olduğu, genel anlamda buğday yetiştiriciliğinden memnun oldukları, ancak en önemli sorunlarından birinin zirai mücadele sorunları olduğu, bunların içinde de yabancı otlarla ilgili problemlerinin fazla olduğu anlaşılmıştır. Üreticiler bu yabancı otlardan en çok yabani hardal (Sinapis arvensis L.) ve yabani yulaf (Avena sterilis L.)'ın sorun olduğunu belirtmişlerdir. Yabancı otlarla ilgili sorunlarını çözmek için üreticilerin tarım kurumlarından ve ziraat mühendislerinden yararlanmayı tercih ettikleri, yabancı ot mücadelesinde sadece kimyasal yöntemleri (herbisitler) kullandıkları, bu herbisitleri ise çoğunlukla zirai ilaç bayilerinin tavsiyelerine göre aldıkları anlaşılmıştır. Kullandıkları herbisitlerin sorunlarını tamamen çözdüğünü de belirtmişlerdir. Sonuç olarak, Silopi'de çiftçilerin bazı eksiklikleri ve sorunları olmakla beraber buğday yetiştiriciliğinden genel anlamda memnun oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there is an great increase in crop yield with the increased amount of irrigation in Silopi district of Şırnak, Turkey. As the irrigated farming practices have increased in wheat, one of the most significant crops in the region, weeds are becoming more problematic. For this purpose, a total of 200 farmers were interviewed face-to-face, and a total of 30 questionnaires were surveyed from October to November 2017 in the villages where wheat was cultivated in Silopi. According to the survey results, it was determined that wheat producers were in the middle level of agriculture-related education, that they are satisfied with wheat growing in general terms, but one of their most important problems is about the pest control, as well as they have many issues related to weeds. The producers have stated that charlock mustard (Sinapis arvensis L.) and animated oat (Avena sterilis L.) are the most problematic of these weeds. In order to solve the problems related to weeds, it was observed that the producers prefer to utilise agricultural institutions and experts, that they used only chemical methods (herbicides) in weed control. They also stated that the herbicides they used completely solved their problems. As a result, farmers in Silopi seem to be satisfied with wheat production with some shortcomings and difficulties.