Manisa ovası koşullarında bitki su tüketiminin belirlenmesinde deneysel ve amprik yöntemlerin karşılaştırılması üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 50721
  2. Yazar: BAHAR AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALTAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki%'su tüketimi, amprik eşitlikler, % hata değerleri, Consmptive of plants, emperical methods, error value least square average error.VI TEŞEKKÜR
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
iv ÖZET MANiSA OVASI KOŞULLARINDA BİTKİ SU TÜKETİMİNİN BELİRLENMESİNDE DENEYSEL VE AMPR1K YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BÎR ÇALIŞMA AKBULUT, Bahar Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Al tan ŞAHIN Şubat 1997, 59 Sayfa Bu tezde, Manisa Ovasında yetişen ve deneysel yöntemlerle su tüket imi hesaplanın ı ş olan pamuk (Nazilli 87), patates (IsolaveAri) çekirdeksiz üzüm (110 R) ve 2.ürün Mısır (3747 melez) bitkilerinin su tüketimleri amprik eşitliklerle hesaplanmıştır. Elde edilen değerler, deneysel yöntemlerle bulunan sonuçlarla karşılaştırılarak en uygun amprik eşitlik önerilmiştir. Kullanılan amprik eşitlikler, Blaney-Criddle, Jensen - Haise, Türe, Penman, Thorntwaite, Ivariov ve Alpatev yöntemleri olup bunların formül ize edilmesinde, Manisa Meteoroloji istasyonundan alınan ve deneysel yöntemlerle bitki su tüketiminin hesaplandığı yılların aylık ortalama iklim verileri kullanılmıştır. En uygun amprik eşitliğin belirlenmesinde % hata değeri Pozitif olan ve en küçük Kareleri Alınmış Ortalama Hata (KAOH) değerlerinden yararlanılmıştır. Buna göre Manisa Ovası iklim koşullarında pamuk için Blaney - Criddle; II. ürünMısır için îvanov; çekirdeksiz üzüm için Türe; patates Isola ve Ari çeşitleri için Alpatev yöntemleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT COMPAIRMENT OF EXPERIMENTAL AND EMPRICAL METHODS FOR THE DETERMINATION OF WATER CONSUMPTION OF PLANT IN THE CONDITION OF MANİSA PLAIN AKBULUT, Bahar Msc in Civil Eng. Supervisor: Prof.Dr. Âl tan ŞAHİN Şubat İ 997 59 pages In this thesis estimated to consumptive uses by means empirical methods on cotton (Nazilli 87 - B) potatoes (c.v Isola and Ari), vineyard (110 R) and second product maize which were estimated experimental methods and has been grow up at Manisa Plain Empirical and experimental methods are compared and most suitable empirical method is offered. Blaney - Criddle, Jensen - Haise, Turc, Penman, Thorntwaite, Ivanov and Alpatev are used at empirical method which are appliead experimental years with cl imatologial data. This value has been taken meteorology station İn Manisa. Most suitable empirical method is determined according of the possitive error value (%) and the least square average error method. Finally, it is recommented Blaney-Cr iddle for cotton (Nazilli 87- B) Ivanov for second product maize, Turc for vineyard (110 R), Alpatev for potatoes (cv. Isola and Ari) in Manisa Plain.