Genel anestezi altındaki tavşanlarda sugammadex'in d vitamini düzeyine etkisinin araştırılması
The effect of sugammadex in vitamin d level in rabits under general anesthesia
- Tez No: 507295
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BETÜL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: D Vitamini, Genel Anestezi, Sugammadeks, Vitamin D, General anesthesia, Sugammadex
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmamızda; steroid yapılı bileşikleri enkapsüle ederek kan düzeyinde azalmaya neden olan sugammadeks'in steroid yapıda olan D vitamini düzeyine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi'nde hayvan deneyleri yerel etik kurulundan onay alınarak gerçekleştirildi. New Zealand White ırkı 2-2.5 kg ağırlığında 15 yetişkin erkek tavşan randomize olarak üç gruba ayrıldı: I. Grup Sugammadeks grubu [Grup S (16 mg/kg), n:5], II. Grup Neostigmin grubu [Grup N (0,05 mg/kg), n:5], III. Grup Kontrol grubu (Grup K, n:5). Tavşanlara premedikasyon amacıyla 10 mg/kg IM ketamin uygulandı. Anestezi süresince ortalama arter basıncı ve kan gazı takibi yapabilmek, kan örneği alabilmek amacıyla kulaktan arteriyel kanülasyon yapılarak monitörize edildi. Bazal D vitamini düzeyi için her tavşandan 2 mL kan örneği alındı. Oksijenasyonu değerlendirebilmek için indüksiyon öncesinde, indüksiyon sonrası 10. dk ve 40. dk'da (V-gel® Rabbit çıkarıldıktan 20 dk sonra) kan gazları alındı ve kaydedildi. V-gel® Rabbit yerleştirildikten sonraki 0. - 5. - 10. - 20. ve 25. dk'larda tüm ölçümler tekrarlandı ve kaydedildi. İndüksiyon sonrası 20. dakikada Grup S'deki tavşanlara İV 16 mg/kg sugammadeks, Grup N'deki tavşanlara ise 0,05 mg/kg Neostigmin ve 0,01 mg/kg atropin İV yapıldı. Bu işlemden 15 dakika sonra D vitamini düzeyi için 3 gruptan da 2 mL kan örneği alındı. 24 saat sonra bütün hayvanlar ketamin ile sedatize edilerek 2 mL kan örneği alındı. Bulgular: Yaptığımız bu çalışmada sugammadeks kullanımının steroid yapıda olan D vitamini düzeyi üzerine etkisi bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamız bu alanda yapılan ilk araştırma özelliğine sahip olup yapılacak olan klinik çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of sugammadex, that reduces blood levels of steroid compounds by encapsulating them on vitamin D levels, with streoid structure itself. Materials and Methods: This study conducted in Çanakkale Onsekiz Mart University Experimental Research Application and Research Center with approval of Local Animal Experimentation Ethics Committee. A total of 15 adult male New Zealand White rabbits weighing 2-2.5 kg were included in the study. Rabbits were randomly divided into three groups: Group I as Sugammadex group [Group S (16 mg/kg), n:5], Group II as Neostigmine group [Group N (0,05 mg/kg), n:5], Group III as control group (Group K, n:5). 10 mg/kg intramuscular ketamine was administered for premedication. Arterial cannulation and monitorization was applied to ears of rabbits to follow mean arterial pressure, blood gas values and collect blood samples. Blood samples of 2 mL from each rabbit were collected to measure basal vitamin D levels. Blood gas levels of rabbits were collected and recorded before induction and after induction at 10. and 40. minutes (20 minutes after removal of V-gel® Rabbit). All measurements were repeated and recorded after placement of V-gel® Rabbit at minutes 0, 5, 10, 20 and 25. After induction, intravenous sugammadex 16 mg/kg was administered to rabbits in Group S and intravenous neostigmine 0,05 mg/kg and atropin 0,01 mg/kg were administered to rabbits in Group N. Blood samples of 2 mL from all rabbits were collected 15 minutes after drug administration. After 24 hours, 2 mL blood samples were collected from all rabbits under ketamine sedation. Results: It was found that sugammadex has no effects on blood levels of vitamin D, a steroid compound in this study. Conclusion: Our study is the first study in this era and there is a need of more clinical studies.