KOAH'da fenotiplere göre kanda ve idrarda biyobelirteçlerin karşılaştırılması
Comparison of biomarkers in blood and urine by phenotype in copd
- Tez No: 507294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. PINAR MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, fenotip, biyobelirteç, COPD, phenotype, biomarker
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kronik obstrüktif akciger hastalıgı (KOAH), ülkemiz ve tüm dünya ülkelerinde önemli mortalite ve morbidite nedeni olan bir hastalıktır. Biyomarker ölçümleri KOAH'ın değerlendirilmesinde giderek daha önemli bir hal almaktadır. Çalışmamızın amacı, biyomarker düzeylerinin KOAH fenotipleri arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamıza 1 Ocak 2017 - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran, KOAH tanılı veya GOLD kılavuzuna göre KOAH tanısı konulan 85 hasta alınmıştır. Hastalar, CAT ve mMRC anketleri doldurmuştur. Amfizem, sık alevlenenler, kronik bronşit ve AKOS olmak üzere dört fenotipe ayrılmıştır. Hastalardan venöz kan örneği ve idrar örneği alınmıştır. CRP, desmozin, eotaksin, fibronektin ve IL-2 biyobelirteç düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 64,56'dır. Örneklemin %92,9'u kadındır. Toplam 85 hastanın 43'ü amfizem, 13'ü sık alevlenen, 15'i kronik bronşit, 14'ü AKOS fenotipindedir. Kan fibronektin, eotaksin ve idrar desmozin düzeyi AKOS fenotipindeki hastalarda diğer fenotiplerin tümünden anlamlı derecede düşüktür. Sık Alevlenen fenotipindeki hastalarda CRP düzeyi diğer fenotiplerin tümünden anlamlı derecede yüksektir. Fenotipler arasında, IL-2 düzeyi ortalamaları açısından fark yoktur. Sonuç: Çalışmamız sonucunda KOAH fenotipleri arasında biyobelirteç düzeyleri açısından anlamlı farklılıklar bulunmuş olup, çalışmamızın bu konuda yapılacak daha kapsamlı araştırmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Background: COPD is one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide. Biomarkers are being recognized as an important tool when evaluating chronic obstructive pulmonary disease patients. We aimed to analyse some biomarkers acording to different COPD phenotypes. Methods: Between 1 January 2017 - 31 December 2017, 85 COPD patients which are newly or previously diagnosed were resort to Chest Diseases Outpatient Clinic of Canakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine Hospital. After patient evaluation, physical examination patients divided into four phenotypes as emphysema, chronic bronchitis, frequent exacerbations and asthma COPD overlap sydrome. CRP, desmosine, fibronectin, eotaxin and IL-2 level were analyzed according to the phenotypes. Results: The average age of the patients participating in the study is 64.56. 92.9% of the sample is female. Of 85 patients in total, 43 were emphysematous, 13 were frequently exacerbated, 15 were chronic bronchitis and 14 were ACOS phenotypes. Blood fibronectin, eotaxin and urine desmosine levels are significantly lower in patients with ACOS phenotype than in all other phenotypes. In patients with the frequent exacerbation phenotype, the level of CRP is significantly higher than that of the entire other phenotypes. There is no difference between phenotypes in terms of IL-2 level. Conclusions: As a result of our study, there were significant differences in terms of biomarker levels among COPD phenotypes, and we believe our study will shed light on more extensive research to be done in this regard.