Uçucu külün ve cam tozunun alkali silika reaksiyonu üzerine etkileri
The effects of the fly ash and glass powder on alkali silica reaction
  1. Tez No: 507298
  2. Yazar: YUSUF GÖKŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alkali silika reaksiyonu, uçucu kül, cam tozu, Alkali silica reaction, fly ash, glass powder
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada F sınıfı uçucu kül ve cam tozunun ayrı ayrı ve birlikte kullanılması durumunda alkali silika reaksiyonunu kontrol altına alma üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Numunelerin üretiminde Sivas ili Suşehri ilçesi Kelkit çayı deltasından temin edilen ASTM C1260 metodunda belirtilen gradasyona sahip reaktif silis içeren agrega ve eşdeğer alkali oranı 1,10 olan CEM II/A-M 42.5R çimentosu kullanılmıştır. Uçucu kül ve cam tozu ayrı ayrı ve birlikte çimento ile ağırlıkça %10, %20 ve %30 oranlarında yer değiştirilmiştir. Harç numuneleri üzerinde hızlandırılmış harç çubuğu testi, işlenebilirlik testi, ultrasonik ses hızı ölçümü, eğilme ve basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Numuneler 14 gün boyunca NaOH çözeltisinin içerisinde 80°C sıcaklıkta kaldıktan sonra boyca uzamaları ölçülmüştür. 14 gün sonunda numunelerdeki boyca uzamalar alkali silika reaksiyonu açısından değerlendirildiğinde en iyi performans uçucu külün (%15) ve cam tozunun (%15) birlikte toplamda %30 oranında kullanıldığı durumda sınır değer olan %0,10'un çok altında %0,02 sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects on the control of alkali silica reaction were investigated in case of using Class F fly ash and glass powder separately and together. For the production of the samples, CEM II / A-M 42,5R cement with equivalent alkali ratio of 1,10 and reactive silica containing aggregate which has the gradation specified in ASTM C1260 method obtained from Kelkit River delta of Sivas city Suşehri District was used. Fly ash and glass powder are replaced separately and together with cement by %10, %20 and %30 by weight. Accelerated mortar bar test, workability test, ultrasonic sound velocity measurement, flexural and compressive strength tests were carried out on the mortar samples. After the samples were cured for 14 days in a NaOH solution at 80°C the elongation in length was measured. At the end of 14 days, when the samples were evaluated in terms of alkali silica reaction, the best performance was found to be %0,02 lower than the limit of 0.10% in case of using %30 of total (%15) glass powder and (%15) fly ash.