Ege Bölgesi (İzmir-Manisa) tavukçuluk işletmelerinin mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi
  1. Tez No: 50736
  2. Yazar: HÜLYA ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUMAN SUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tavukçuluk, Mekanizasyon, Poultry, Mechanization
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
IV ÖZET EGE BÖLGESİ (İZMİR - MANİSA) TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNİN MEKANİZASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ ÖZ, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Tanm Makinalan Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Numan SUNGUR Eylül 1996, 65 Sayfa Bu tezde, Ege Bölgesi illerinden İzmir ve Manisa'da yer alan etlik piliç ve yumurta yönlü işletmeler ile kombine işletmeler arasından kapasitesi 5.000'nin üzerinde olanların bazdan ile yüzyüze görüşme şeklinde anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda işletmelerin yapısal özellikleri, mevcut mekanizasyon uygulamaları ortaya konmuş ve uygulamaların iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda, İzmir ve Manisa illeri, tavukçuluk işletoelerinin kapasite ve yetiştiricilik yönlerinin dağılımı ile mekanizasyon uygulamaları açısından benzerlik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bölgede etlik piliç üretiminin tamamına yakınının yerde ve düşük bir mekanizasyon seviyesiyle, yumurta üretiminin ise tamamen kafeste ve yüksek düzeyde mekanizasyon (Tam Otomasyon) uygulamaları ile yapıldığı ortaya çıkmıştır.Yemleme işlemi, yerde yetiştirmede %52 oranında elle kovalı yemliklere yapılırken, kafeste yetiştirmede ise %78'inin elle itilen, yan otomatik arabalı yemleme düzenleri ile yapılmakta olduğu ortaya çıkmıştır. Her iki yetiştirme sisteminde de sulama işlemi tam otomatik olarak yapılmakta, yerde yetiştirmede %83 oranında askılı suluklar, kafeste yetiştirmede ise %87.5 oranında sübaplı (nipel) suluklar tercih edilmektedir. Gübre temizleme işleminin, yerde yetiştirme yapan işletmelerde %39 oranında elle, arabalara doldurularak, %61 oranında ise traktöre bağlı ön yükleyici ya da tesviye küreği ile yapıldığı, kafeste yetiştirmede ise %65 oranında hareketli sıyıncılann kullanıldığı tesbit edilmiştir. Tez sonucunda, kapasiteleri yüksek olan kombine işletmelerde daha gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı ve mekanizasyon durumunun daha üst düzeyde olduğu görülmüştür. Bu nedenle, tavukçuluk sektöründe kombine işletmelerin kurulmasına ağırlık verilmelidir. Böylece bu alanda teknoloji kullanımı artacak, otomasyona gidilecek ve daha verimli üretim yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE DETERMINATION OF MECHANIZATION LEVELS OF THE POULTRY FARMS IN EGE REGION (IZMIR-MANISA) ÖZ, Hülya MSc in Agricultural Machinery Supervisor: Prof.Dr. Numan SUNGUR September 1996, 65 pages In this thesis, a questionaire was applied to determine the constructional characteristics, levels of mechanization. Analised the data from the questionaire, some suggestions to develope the present situations of the poultry farms breed only layers or broilers and the mixed farms -accomodated over 5.000 chickens- in Ege Region has been clearified. According to results, it was observed that there is no big differences between Izmir and Manisa, from the point of distribution of breeding types and mechanization levels. While the broiler production has been carrying out in the deep-litter houses with poor mechanization, the layers have been breeding in the full-mechanized cage houses. In deep-litter houses, nearly 52 % tube feeders and in the cage houses 78 % semi-automatic feed trolleys have been using as a feeding device. As watering, round drinkers by 83 % at the broiler houses and nippel ones by 87.5 % at the cage houses are preferred.vu It was observed that, in the broiler houses manure are disposed by tractor and front loader with 61 % and 39 % by hand. On the other hand, in the cage houses,a mechanical manure removal system (manure scraper etc.) has been using in the 65 %. It was determined that mechanization applications in the big mixed farms are better than the small broiler and layers farms. Therefore, if the integrated poultry farms get more common, technological developments can be applied easily. As a result labour requriments can be reduced and productivity will be increased.