Ilık asfalt üretiminde kullanılan katkıların performans değerlendirmeleri ve bu katkılarla KGM şartnamelerine göre asfalt kaplama dizaynları
Performance evaluation of additives used in warm mix asphalt production and asfalt concrete designs by this content according to KGM specifications
  1. Tez No: 507398
  2. Yazar: ŞUAYIP AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ilık Karışım Asfalt (IKA), Bitümlü Sıcak Karışım (BSK), Taş Mastik Asfalt (TMA), Karayolları Teknik Şartnamesi (KTŞ)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tüm dünyada çevre kirliliğine ve doğal kaynakların korunmasına yönelik çalışmaların hız kazandığı bu dönemde Ilık Karışım Asfalt (IKA) teknolojileri oldukça önemli bir gelişme sağlamıştır. Hızla gelişen ve yenilenen IKA teknolojileri sayesinde kısıtlı kaynakların ekonomik kullanımı artırılırken; asfalt üretiminden kaynaklanan çevresel etkiler ise azaltılabilmektedir. IKA teknolojileri son yıllarda özellikle enerji ihtiyacı yüksek olan ülkelerde BSK imalatı açısından ön plana gelmeye başlamıştır. Çeşitli ülkelerde IKA ile ilgili çalışmalar bulunmakta olup her ülke kendi koşullarına göre farklılık gösteren IKA üretim prosedürleri geliştirmektedir. Bu çalışma kapsamında çeşitli IKA katkılarının Karayolları Teknik Şartnamesi (KTŞ)'ne göre tasarımı ve performans değerlendirmeleri yapılarak daha sonra özellikle performans olarak daha üstün özellikler gösteren Taş Mastik Asfalt (TMA) kaplama dizaynına uygulanmış ve Marshall parametrelerine göre değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca kullanılan katkılarla modifiye edilen bitümlerin Dönel Viskozimetre Cihazı ile farklı sıcaklıklardaki viskozite değerleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, kullanılan IKA katkılarının bitümün viskozitesini ve karışım sıcaklığını kısmen düşürdüğü, Marshall sonuçlarının ise KTŞ'de istenilen sınırlar içerisinde kaldığı belirlenmiştir. Ilık Karışım Taş Mastik Asfalt (IKA-TMA) kullanımının diğer avantajları ile birlikte değerlendirildiğinde gelecekte tercih edilme potansiyelinin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this period, where efforts for environmental pollution and protection of natural resources are accelerating all over the world, Warm Mix Asphalt (WMA) Technologies have made a significant development. Through the rapidly developing and renewed WMA technologies, the environmental impact of asphalt production can be reduced while economic use of limited resources is increased. WMA technologies have come to the forefront in terms of manufacturing of Hot Mix Asphalt (HMA) especially in countries with high energy needs in recent years. Several countries have WMA-related work, and each country develops WMA production procedures that vary according to their own circumstances. Within the scope of this study, design and performance evaluations of various WMA contributors were made according to HTS (Highway Technical Specification) and these evaluations were applied to Stone Mastic Asphalt (SMA) design which has superior performance and evaluated according to Marshall parameters. In addition, the viscosity values of the bitumens modified with the additives were obtained with the Rotational Viscosimeter at different temperatures. According to the obtained results, it was determined that the bituminous viscosity of the used WMA admixtures and the mixing temperature were partially decreased, and the Marshall results were within the desired limits in the HTS. Together with other advantages of the use of Warm Mix Stone Mastik Asphalt (WMSMA), it has been revealed that there is potential for future choice. KeyWords: WarmMixAsphalt (WMA), Hot MixtureAsphalt (HMA), Stone MasticAsphalt (SMA), Highway Technical Specification (HTS)