Ratlarda erken dönem yara iyileşmesinde deksmedetomidin infiltrasyonunun etkisi
Effect of dexmedetomidine infiltration on early wound healing in rats
- Tez No: 507418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anti-inflamatuar sitokin, Deksmedetomidin, Proinflamatuar sitokinler, Yara iyileşmesi, İnflamasyon, Anti-inflammatory cytokines, Dexmedetomidine, Proinflammatory cytokines, Wound healing, Inflammation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç:Amaç, cerrahi insizyon yerine lokal deksmedetomidin uygulamasının inflamatuar yanıtın önemli belirteçlerinden olan sitokin düzeyleri ile kollajen oluşumuna etkisini değerlendirmek ve yara iyileşmesi üzerine etkilerinin ortaya konulmasıydı. Gereç ve Yöntem: On iki erişkin erkek Sprague Dawley rat, interskapuler dorsal bölgede 1cml'lik kesi oluşturularak yara dudaklarına Deney grubuna (Grup D) 1ml 10mcg/kg deksmedetomidin, kontrol grubuna (Grup S) 1 ml izotonik salin infiltre edilerek primer kapatıldı. 0.dk, 30.dk, 6.st ve 7.gün kuyruk veninden kan alınarak plazma TNF-α, IL-6 ve IL-10 konsantrasyonlarına bakıldı. 7.günde insizyon bölgesini içeren cilt dokusu eksize edilerek akut inflamasyon, kronik inflamasyon, granülasyon formasyonu ve fibrozis açısından analiz edildi. Bulgular:Deksmedetomidin grubunda,insizyondan sonraki 30.dk da TNF-α (p=0.018) ve 6.saatte TNF-α (p=0.016) ile IL-6 (p=0.011) düzeylerinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı bir azalma gözlendi. IL-10 düzeyi ise 6.saatte Grup D'de yüksek olmakla birlikte istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Kronik inflamasyon ve fibrozis düzeyleri karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı bir fark elde edilemedi (p>0.05). Sonuç:Deksmedetomidin insizyondan sonra proinflamatuar sitokin ekspresyonunu azaltarak inflamatuar cevabı azaltmaktabilir. Deksmedetomidin ile yara infiltrasyonunun, histolojik iyileşme parametrelerini olumsuz bir etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of present study is to assess the effect of local dexmedetomidine administration on cytokine levels, which are important markers of inflammatory response, and to demonstrate the effects of this application on wound healing. Materials and Methods: Twelve adult male Sprague Dawley rats were used in the study. A 1 cm incision was made in the interscapular dorsal region in all rats. Wound lips were infused with 1 ml of 10 μg/kg dexmedetomidine in the experiment group (Group D) and 1 ml of the isotonic saline in the control group (Group S), and the incisions were closed with primary sutures. Blood samples were taken from the tail vein at 0 min, 30 min, 6 hours and 7 days after the procedure and plasma TNF-a, IL-6 and IL-10 concentrations were determined. At day 7, skin texture including the incisional zone was excised and analyzed for acute inflammation, chronic inflammation, granulation formation and fibrosis. Results: In the experiment group, there was a significant decrease in TNF-α at 30 min (p = 0.018), TNF-α at 6th hour (p = 0.016) and IL-6 at 6th hour (p = 0.011)after the incision compared with the control group. IL-10 level was higher in Group E at 6th hour but not statistically significant (p> 0.05). There was no significant difference between the two groups when chronic inflammation and fibrosis levels were compared (p> 0.05). Conclusion: Dexmedetomidine reduces the inflammatory response by decreasing the expression of cytokines after incision. Wound infiltration with dexmedetomidine does not adversely affect histological recovery parameters.