Yoğun bakım ünitesi'nde takip edilen hastaların MPV ve MPV/ trombosit oranlarının karşılaştırılması ve prognoz üzerine etkilerinin araştırılması
Comparison of MPV and MPV / thrombocyte ratios and prognosis of patients followed by intensive care unit
  1. Tez No: 507457
  2. Yazar: SENA TUĞBA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, MPV, MPV/ Trombosit Oranı, Mortalite, Intensive Care Unit, MPV, MPV/platelet ratio, Mortality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET İleri tetkik ve tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle, yaşam beklentisi artmaktadır. İleri yaşla ilişkili komorbiditesi olan ve yoğun bakım ünitesi ihtiyacı olan hasta sayısı giderek yükselmektedir. Son çalışmalar; sepsis, septik şok gibi tanıları olan hastalarda MPV ve MPV/ Trombosit değerlerinin mortalite ve prognoz ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Biz de çalışmamızda yoğun bakımda takip edilen farklı tanılı hastaların giriş ve haftalık MPV , MPV / trombosit , SOFA VE APACHE 2 skorlarını retrospektif olarak tarayarak , prognoz ve mortalite açısından karşılaştırmayı amaçladık. Retrospektif olarak düzenlenen çalışmamıza, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde; Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu ( 11.06.2018/ Protokol No:2018219) kurul onayı ile 01.02.2107-01.02.2018 tarihleri arasında 18 yaş üstü, 24 saatten uzun takip edilen, 179 hasta dahil edildi. Çalışmamızın temel hedeflerinden MPV ve MPV/ trombosit oranıyla ilgili incelemelerimiz sonucunda yatışa göre çıkış MPV ve MPV/ Trombosit ölçümlerindeki artış anlamlı bulundu. Aynı şekilde, yatışa göre 6.haftaya kadar geçen sürede MPV ve MPV/ trombosit ölçümlerinde görülen değişim istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu durum MPV ve MPV/trombosit oranı ölçümlerinin ardışık bakılmasının tek ölçümlere göre daha anlamlı olduğunu göstermiştir. Mortaliteye göre yapılan değerlendirmelerde; yatış ve çıkış MPV ve MPV/Trombosit oranları arasında anlamlı farklılık saptandı , ex olguların ölçümleri taburcu olanlardan yüksek bulundu. İkili karşılaştırmalar sonucunda; Apache II, SOFA skoru, MPV ve MPV/ Trombosit oranının mortaliteyi tahmin etme düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Çıkan bu sonuca göre hasta, hastalık, skorlama sistemleri, klinik izlem ve laboratuvar testleri gibi pek çok faktörü birlikte değerlendirmenin daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Tek başına ve tek bir ölçümle değerlendirilen sonuçların yetersiz kaldığını düşünmekteyiz. Sonuç olarak; MPV'nin yükselmesi koagülasyon sisteminde yıkımın başlaması sonucu trombosit sayısının azaldığını, üretim ve aktivasyonunun arttığını düşündürmektedir. Hem MPV hem de MPV / trombosit gibi dinamik trombosit parametrelerinin ardışık elde edilen ölçümlerinin , bu yıkım sürecinin erken farkedilmesine olanak sağlayacağına ve klinisyenler için hastaya ve tedaviye bakış açılarını değiştirmeleri açısından yol gösterici olacağına inanmaktayız. Bu sebeple; trombosit büyüklüğü gibi kolay bakılabilir ve ucuz parametrelerin , mortalite için prediktif bir değer olarak kullanılması amacıyla iyi dizayn edilmiş çalışmaların artması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
With the development of advanced examination and treatment methods, life expectancy is increasing. The number of patients with age-related comorbidities and the need for intensive care units is increasing. Recent studies showed that MPV and MPV/platelet values are associated with mortality and prognosis in patients with sepsis and septic shock. In our study, we aimed to compare the prognosis and mortality of patients who were treated in intensive care units with different diagnoses by reviewing their weekly MPV, MPV/platelet, SOFA and APACHE 2 scores retrospectively. Our retrospective study was carried out at the Department of Anesthesiology and Reanimation, Haseki Education and Research Hospital of Health Sciences University. In this study, 179 patients who were over 18 years old and treated for longer than 24 hours between 01.02.2107 - 01.02.2018 were included with board approval of Bakırköy Sadi Konuk Education and Research Hospital Ethical Committee for Clinical Investigations (11.06.2018 / Protocol No: 2018219). The effects of MPV and MPV/platelet values are one of the main focuses of this study. The increase in MPV and MPV/platelet from admission to discharge is found to be significant. Similarly, the change in MPV and MPV/platelet counts during 6-week period with respect to admission was statistically significant. This showed that consecutive measurements of MPV and MPV/platelet ratio were more significant than single measurements. In evaluations that are based on mortality; there was a significant difference between the rates of admission and discharge MPV and MPV/platelet, and ex measurements were higher than those of discharged patients. According to binary comparisons, there was no statistically significant difference between Apache II, SOFA score, MPV, and MPV/platelet ratio in predicting mortality. According to this outcome, we believe that it would be more appropriate to evaluate many factors together such as patient, disease, scoring systems, clinical monitoring and laboratory tests. We think that the results evaluated alone and those based on a single measurement are insufficient. As a result, the increase of MPV and the start of degradation in the coagulation system leads to decreased number platelets and increased production and activation. We believe that successive measurements of dynamic platelet parameters, such as MPV and MPV/platelet, will lead to early detection of this degradation process, and will guide clinicians to adjust their treatment plan. Therefore, well-designed studies that utilize easy and inexpensive measurements such as platelet size for mortality prediction, are highly encouraged.