Frit üretim fabrikasında enerji verimliliği analizi
Energy efficiency analysis in production is frit
  1. Tez No: 507532
  2. Yazar: ŞEYMA GÖKÇEN GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Isı Geri Kazanımı, Basınçlı Hava, Enerji Verimliliği, Frit Üretimi, Soğutma Kulesi, Waste Heat Recovery, Compressed Air, Energy Efficiency, Frit Production, Wet Cooling Tower
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sanayi sektörünün hızlı gelişimi ve dolayısıyla makineleşmenin gün geçtikçe ilerlemesi ve kentleşmenin artması enerjiye duyulan talebi de arttırmıştır. Türkiye'nin son yıllarda hızla büyüme göstermesi, özellikle sanayi sektöründe dev adımlar atma çabaları dolayısıyla enerjiye olan talebi gün geçtikçe artırmaktadır. Enerjinin büyük çoğunluğunun ithal ettiğimiz göz önüne alınarak enerji kaynaklarımızı verimli ve etkili kullanımının önemini ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada frit üretim fabrikasında enerji verimliliği ile ilgili çalışmalar yapılmış ve yapılan çalışma ile yapılabilecek tasarruf miktarı, bu tasarruf için yapılacak harcama, geri ödeme süreleri ile tasarruf sonrası elde edilebilecek mali kazanç ve yapılan tasarruf ile ne kadar karbondioksit (CO2) salınımında azalma sağlanabileceği hesaplanmıştır. Enerji verimliliği çalışması; (1) Basınçlı hava kaçak tespiti, (2) Kompresör set basınç değerinin düşürülmesi, (3) Mevcut kompresörlerin daha verimli kompresörler ile değiştirilmesi, (4) Fırınlarda Atık Isı Geri Kazanımı, (5)Atık ısı kazanı ile buhar elde etme, (6) Mevcut soğutma kulelerinin daha verimli soğutma kuleleri ile değiştirilmesi, kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of the industrial sector, and therefore the increasing day-to-day progress of mass production and the increase of urbanization, has also increased the demand for energy. Turkey has been growing rapidly, especially in the industrial field. These efforts to make huge steps in the field, creates more demand for energy day by day. As we know that the big amount of this Energy has been imported from foreign contries, therefore we should reconsider the importance of using Energy efficiently and effectively. In this article, the energy efficiency work carried out in the frit production plant was taken up, the savings amount and financial allowance, investment amount and repayment periods were calculated. We also examined the effect of saving on CO2 emissions. Energy efficiency study; (1) Compressed air leakage detection, (2) Decreasing the compressor set pressure value, (3) Replacing existing compressors with more efficient compressors, (4) Waste Heat Recovery in Furnaces, (5) Steam recovery with waste heat boiler, (6) Replacing existing cooling towers with more efficient cooling towers.