Kocaeli Üniversitesi çocuk ergen psikiyatrisine başvuran sağlık tedbirli hastaların sosyo-demografik risk faktörlerinin ve ruhsal tanılarının incelenmesi
The assessment of socio-demographic risk factors and their psychiatric diagnosis of children with health care protection who apply to Kocaeli University child and adolescent psychiatry deparetment
- Tez No: 507654
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sağlık tedbiri, sosyo-demografik, klinik özellikler, health care protection, socio-demographic, clinicalcharacteristics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç:Sağlık tedbirli çocukların özelliklerinin anlaşılması çocuğun korunması adına bir zorunluluk haline gelmiştir.Araştırmamızda sağlık tedbirli çocukların sosyo-demografik ve klinik özelliklerinintedbir kararı olmayan çocuklar ile karşılaştırılarakolası risk faktörlerinin saptanmasıhedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Ocak-Şubat 2018aralığındaKocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.D.'de sağlık tedbiri kararı nedeniyle takip edilen ve aile yanında barınan 55 hasta ve aynı kliniktedaha önce en az bir kere değerlendirmesi mevcut olan,benzer yaş ve cinsiyette, hakkında tedbir kararı bulunmayan55hasta dâhil edilmiştir. Sosyo-demografik ve klinik özellikler hastaların dosya bilgilerinden elde edilmiştir. Bulgular: Sosyo-demografik özellikler karşılaştırıldığında sağlık tedbirli çocukların;ailelerinin aylık gelir düzeyinin daha düşük olduğu, parçalanmış aileye daha fazla sahip oldukları, daha yüksek oranda üvey ebeveyn ile yaşadıkları, annelerinin daha genç olduğu, ebeveynlerinindaha düşük eğitim düzeyine sahip oldukları, ebeveyn ve kardeşlerinde daha çok ruhsal hastalık öyküsünün bulunduğu, babalarının işsizlikoranının daha yüksek olduğu, ailelerinde daha fazla sözel-fiziksel şiddet görüldüğü, ailelerinde daha fazla suç öyküsünün bulunduğu, öz ve üvey kardeş sayılarının daha fazla olduğu vedaha yüksek oranda üvey kardeşleri ile yaşadıkları saptanmıştır. Klinik özellikler karşılaştırıldığında sağlık tedbirli çocukların; davranım bozukluğu, zekâ geriliği ve travma sonrası stres bozukluğu tanı oranlarının daha yüksek olduğu, DEHB tanısına daha az sahip oldukları, psikotrop ilaçkullanımlarının daha az olduğu, sözel ve toplam zeka puan ortalamalarının daha düşük olduğu, daha çok olumsuz yaşam olayına sahip olduklarıgörülmüştür. Tartışma: Çalışmamızda sağlık tedbirli olma ile ilişkili olarak,literatürde çocukların suça sürüklenmesive kötü muamele görmesine yönelik risk faktörleri ile uyumlu bulgular elde edilmiştir. Kısıtlılıkların giderildiği yeni çalışmalarla daha gerçekçi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim:Understanding the characteristics of children with health care protection has become a necessity for the protection of the child. In our study, we aimed to identify possible risk factors by comparing socio-demographic and clinical characteristics of protected children and with those who not. Materials and methods:The study was conducted between January-February 2018 at Kocaeli University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, 55 patients who were living with family and followed up due to health care protection and 55 patients with no protection, at the same age and sex and at least assessed once at the same clinicwere included. Socio-demographic and clinical characteristics were obtained from patient file information. Results: When socio-demographic characteristics were compared, it was found that children with health care protection; had lower monthly income levels, had more broken families, more living with step-parents, had younger mothers, had lower parent educational levels, had more mental illness story at their parents and siblings,their father's were more unemployed, more verbal-physical violence in the family, more crime history in their families, had more biological and step siblings,have lived with their stepsiblings at a higher rate. When clinical characteristicswere compared, it was found that children with health care protection; had higher diagnostic rates of conduct disorder, mental retardation and post-traumatic stress disorder, less had ADHD, less psychotropic drug use, lower verbal and total intelligence mean scores, more had a negative life experiences. Discussion: In our study, we found evidence consistent with risk factors with the literature for juveniledelinquency and maltreatment. New studies that eliminates limitations can lead to more realistic results.