Engineering geological investication of the Hakkari dam and reservoir sites (Hakkari-Turkey)
- Tez No: 7073
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Engineering geology. da®, reservoir, rock mass properties, construction ssateri&is, selsjaotectonics, Zap Hiver (Ba&kari) Project. IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
HAKKARİ BABÂJ VE REZERVUAR SAHASININ (HAKKARİ-TUBKEY) MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNCELEMESİ Çoğalan, Hasan Hüseyin Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisi iği Bölüşü, Doktora Tesl Tes Yöneticisi: Frof. Dr. Vedat Doyuran 194 Sayfa, Eylül 1989 ÖZET Çalışma sahası Zapsuyu Vadisinde yer sibaktadır. Saha içinde yüzeylenen kay® birimleri başlıca iki grupta ele alınmıştır. Yaşlıdan gence doğru, Cudi grubu (üer. Triyas-Alt Kretase), Germav foresaeyonu (Us t Maestrihtiyen-Faleosen 5, Midyat grubu (Alt Eosen-Âlt Miyosen) otokton birimler ve Kocalı karmaşığı (üst Jura-Ait Kratese), Urg-e ve Durankaya karmaşıkları (Eosen-Oligosen) ve Yüksekova karsaşıAı (Maestrihtiyen) allokton birisiler olarak tan ıslan® ıstır, Bu çalışkanın awci, teasel kayacın jeolojik ve mühendislik jeolojisi öse iliklerini belirli standartlara göre sınıflamak ve bunu kayacın değerlendirilmesinde esas alınmıştır. Bununla birlikte kayacın sınıflaması ile Lüjyon değerleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Mühendislik jeolojisi çalışmaları,baraj yerinin kaya kütlesi ve kaya ssaiseısesi özelliklerinin değerlendirilmesi, enerji tüneli gtisergahındakl kaya kütle özelliklerinin değerlendirilmesi ve doğal yapı gereçlerinin tefini ve kullanılabilirliğinin araştırılmasını kapsamaktadır. Teîsel arattırmaları safhasında, onaltı. düşey ve dokus eğisîii sondaj kuyusu (toplası 2520,20 setre) açılmıştır. Sondaj kuyularında olası sısıntı ve kaçak sonlarını belirlessek abacıyla basınçlı su deneyleri yapılmıştır, larot örnekleri User inde uygulanan nokta yükleme deneyi ile kayac dayanımı belirlenmiştir, ikisi sag sahilde ve İkisi de sol sahilde olmak üzere toplam 293,5 metre uzunluğunda dört adet araştırma galerisi açılmıştır, Tek eksenli basınç deneyi ve EQD ya da ekle® aralıklarına göre kayacın işlenebilirimi belirlenmiştir. Sondaj kuyularından, galerilerden ve ayrıca yerinde ve laboratuvarda yapılan deney sonuçlarından belirlenen jeomühendislik özelliklerine göre kaya kütlesinin mühendislik jeolojisi son lalası yapılmıştır. Doğal yapı gereçlerinin temini ve özellikleri; geçirimsizi, geçirimsiz ve kaya dolgu olarak belirlenmiştir. Bölgenin sismotektonik özellikleri dikkate alınarak bunun baraj üzerine olası etkisi değerlendirilmiştir. anahtar kelimeler: Mühendislik jeolojisi, baraj, rezervuar. kaya kütlesi Özellikleri, yapı malzemesi, sismotektonik ve Zapsuyu (Hakkari) Projesi. "X
Özet (Çeviri)
ISGİKİİSÎ^G 6S0L0SXCAL IK7SSTIGÂTIGS? OF TKB HAEKABi DâM AMD BlSlBfOII SITES C HâMÂBi -TüBKEY } Çoğalan t Hasan Hüseyin Faculty of“Engineering Department of Geological Engineering, Ph. D, Thesiü Supervisor: Frof. Dr, ¥edat Doyuran İ94 Pages» September 1889 ABSTRACT The study area is located on the Zap Biver ”faliey, The rock units exposed in the area ©re divided into two sain groups. Froas oldest to youngest. Upper Triasslc-Lower Cretaceous Cudi group. Upper Maastrlchtlan-Paleocene Gersrsav formation. Lo^er Eocene-Lower Miocene Midyat group are distinguished as autochthonous, and Upper Jurassic-Lower Cretaceous Koça 11 complex, Eooene-Oiigocene Urge and Durankaya complexes and Maastrichtian Yüksekova complex are distinguished as alioehthonous, The purpose of this study classifying geological and engineering geological features of the foundation rocks on the basis of certain standards and used as a basis of rock evaluation. Also, determine relation between rock evaluation and lugeon values. Engineering geological studies include assessment of rock iiisass and rock saterial characteristics of the das sit®; evaluation of the rock conditions along power tunnel alignment; and investigation of the sources and suitability of the construction aaterlais. During the foundation investigation stage sixteen vertical and nine inclined boreholes were drilled totalling 2520.20 aieters. In the boreholes water pressure test® are applied to determine the possible paths- of seepage and/or leakage. On the core samples numerous- point-load index testing are applied to assess the rock strength. Four exploratory adits, two on the right bank and two on the left bank wsre driven with a total length of 293.5 b. On the basis of the uniaxial compressive strength and BQD or spacing of Joints, workability of rock is defined. Based on the geological characteristics determined froa the boreholes and adits and also on the“in-situ”and laboratory test results the engineering geological zoning of the rock sass is perforsed. Sources and characteristics of construction materials,, such as impervious, pervious, and rip rap are determined. 7he seisaotectonic features of the region is considered and its possible effect on the structure is evaluated.