Organik atıkları kullanarak yeraltı suyundan nitrat gideriminin incelenmesi
Nitrate removal from groundwater by using organic wastes
- Tez No: 507779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BURCU ÖZKARAOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nitrat kirliliği, PRB sistemi, Organik madde kaynakları, Nitrate pollution, PRB system, Organic substance resources
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma ile bariyer sistemleri hakkında bilgi vererek, mevcut uygulamalarda kullanılan organik madde kaynaklarına değinilmiştir. Yeraltı suyundan nitrat kirliliğinin giderilmesinde kullanılan ve denitrifikasyon sürecini destekleyen geçirgen reaktif bariyer (PRB) için potansiyel bir karbon kaynağı olarak uygun organik maddeleri belirlemeye çalışılmıştır. Bu amaç ile potansiyel organik madde seçimi ve nitrat giderimi için iki kademeli laboratuvar çalışması gerçekleştirilmiştir. Organik madde kaynağının uygunluğunun belirlenmesi için yapılan laboratuvar deneyleri ile dört farklı organik madde, yer fıstığı kabuğu, kabak lifi, badem ve ceviz kabuğu nitrat giderim deneyleri için uygun görülmüştür. Belirlenen bu dört organik madde üzerinde nitrat giderimi çalışması daha ayrıntılı gerçekleştirilmiş ve maddelerin uygunlukları değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında genel organik maddelerin organik madde salınım seviyesi ve seviyenin denitrifikasyon prosesini hangi düzeyde desteklediği nitrat giderimi şeklinde incelenmiştir. Başlıca ortamdaki nitrat ve kimyasal oksijen ihtiyacı olmak üzere amonyum, nitrit, çözünmüş oksijen konsantrasyonları ve deneysel koşulların (pH ve EC) ölçümü ile izlenmiştir. Elde edilen veriler grafiklere dökülerek sonuçlar değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalarda verim tam olarak 330 saatlik sürenin ardından elde edilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda; yer fıstığının %90-95, kabak lifinin %79-91, badem kabuğunun %69-93 ve ceviz kabuğunun %91-95 aralığında giderim verimi sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Organik materyallerin PRB sistemleri için alternatif materyaller olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introducing the concept of permeable reactive barrier systems, sources of organic substances currently used in existing practices was presented. Within this study, other potential organic sources that are supposed to support the denitrification process in the permeable reactive barrier were investigated. For this purpose a two step laboratory study comprising of a organic compound selection and a nitrate removal work, was carried out. Four organic substances, peanut shell, luffa, almond and walnut shells, were found promising for the nitrate removal laboratory study. Thus nitrate removal study was carried out in more detail. Within the scope of the study the organic carbon leaching and nitrate removal potential of organic substances was determined as nitrate removal efficiencies. Besides Nitrate and cehical oxygen demand, other compounds like ammonium, nitrite, dissolved oxygen, electrical conductivity and pH was measured. The findings were presented in graphs. Experimental studies continued for about 330 hours Nitrate removal efficiencies were found to be between the range of %90-95 for peanut shell, %79-91 forluffa, % 69-93 for almond shell and %91-95 for walnut shell. t was concluded that the potential organic substances can be alternative source of organic substance for PRB systems.