Sıcak bitüm karışım tabakasındaki taşıt lastiği ondülasyonlarının mineral katkılarla önlenmesinin araştırılması
Investigation of the prevention of vehicle tire ondulations in hot bitume mixture layer with the help of mineral additives
- Tez No: 507793
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Asfalt karışımları, kireç, kalsit, perlit, vermikülit, stabilite, akma, Asphalt mixtures, lime, calcite, perlite, vermiculite, stability, flow
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Asfalt kaplamalarda, yüksek sıcaklık ve uzun yükleme sürelerinin etkisiyle taşıma direnci azalmakta ve başta tekerlek izi olmak üzere birçok bozulma oluşmaktadır. Bitümlü sıcak karışımlarda tekerlek izi oluşumuna karşı direnci arttırmak amacıyla birçok katkı maddesi kullanılmaktadır. Bir kısım katkı maddeleri, bitümü modifiye ederek karışım özelliklerini iyileştirmek için kullanılır. Bazı katkı maddeleri ise doğrudan karışıma katılır ve kaplamanın mühendislik özelliklerini iyileştirir. Bu çalışmada katkı olarak kireç, kalsit, perlit ve vermikülit mineralleri kullanılmıştır. Adı geçen mineral katkılar karışıma doğrudan ilave edilmiştir. Mineral katkılar agreganın % 0.5,% 1,% 1.5,% 2 ve % 2.5 oranında ilave edilmiştir. Katkılı numunelerden bulunan değerler referans numuneyle karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde; kireç, kalsit, perlit ve vermikülit mineral katkı maddelerinin asfalt karışımlarının dayanımını arttırdığı ve yüzeyde oluşan taşıt tekerlek izlerini engellediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In asphalt pavements, the transport resistance decreases by the effect of high temperatures and long loading duration, and many deteriorations occurs, especially the wheel trace. Several additives are used in the formation of bituminous hot mix pavement to improve the resistance to the rutting. Some of these additives are used to improve the properties of mixture by modify the bitumen and this contributes. Also, some part of the additives are directly joined the mixture and this way improve the engineering properties of the coating. In this study; lime, calcite, perlite and vermiculite minerals were used as additives. The mentioned mineral additives were added to the mixture directly. Mineral additives were added to the aggregates as % 0.5,% 1,% 1.5,% 2 and 2.5% respectively. The values off compounded sample and reference sample were compared. When the research results were examined ; lime, calcite, perlite and vermiculite mineral additives have been observed to increase the strength of asphalt mixtures and prevent to track on the surface.