Domates orabanche ramosa l'ya karşı dayanıklılığın uyarılması üzerinde incelemeler
  1. Tez No: 50780
  2. Yazar: NİHAD ÇAMURKÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILDIZ NEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uyanlmış dayanıklılık, Salisilik Asit, Trifluralin, Orobanche, Domates, Induced resistance, Salicylic Acid, Trifluralin, Tomato, Orobanche
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Ill ÖZET DOMATESTE Orobanche ramosa L.'ya KARŞI DAYANIKLILI?IN UYARILMASI ÜZERİNDE İNCELEMELER ÇAMURKÖYLÜ, NİHAL Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi ; Prof. Dr. Yıldız Nemli Mayıs, 1996 46 sayfa Domates'te önemli verim kayıplarına neden olan Orobanche ramosa'mn baskılanmasına yönelik çeşitli kimyasallarla domates'te Orobanche'a. karşı daya nıklılığın uyarılması çalışmaları yürütülmüştür. Çalışmada; dayanıklılığı uyar mak amacıyla Salisilik Asit ve Trifluralin'in farklı dozlan,farklı uygulama ve bekleme süreleri kullanılmıştır. Sonuçlan değerlendirmek amacıyla düzenli ola rak Orobanche sayımlan yapılmıştır. Sayımlar sırasında çıkış yapan Orobanc he sayılan, yaş ve kuru ağırlıklan tesbit edilmiştir. Sonuçlar şekil ve grafiklerle gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmalar sonucunda %0,1'lik ve %0,2'lik Salisilik Asit solüsyonunda domates köklerinin 2 saat bekletilmesi dayanıklılığın kınlmasına, Orobanche' m teşvik edilmesine neden olduğu anlaşılmıştır. Çalışmada; domates köklerine %0,1'lik 1 saat Salisilik Asit, %0.1'lik 1 saat, %0.1'lik 2 saat Trifluralin uygula- malan ve domates tohumlanna %0.1'lik 1 saat Trifluralin uygulaması ile daya nıklılığı uyarma konusunda ümitvar sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON INDUCED RESISTANCE AGAINS TO Orobanche ramosa L. IN TOMATO ÇAMURKÖYLÜ, Nihal MSc, in Plant Protection Department Supervisor ; Prof. Dr Yıldız Nemli May, 1996 46 pages In this research, induced resistance studies were performed against to Orobanche ramosa in tomato. Two different chemicals were applied to seeds and seedlings roots with different doses and application times before sowing and planting in the field. The effect of chemicals were determined by emerged bro- omrape plants numbers. Furthermore, the wet and dried weights of parasitic plants were obtained to compare the effects of their quantitative. The promising results were obtained with seedlings their roots of which put into 0.1% Salicylic Acid for one hour and 0.1% Trifluralin for one or two ho urs. Also, the findings from seed treated plants with.1% Trifluralin were promi sing.