Kolon kanseri hastalarında MACC1, FİLAMİN A ve FBXW7 genlerinin ekspresyon seviyelerinin incelenmesi
Examination of the expression levels of MACC1, FİLAMİN a and FBXW7 genes in colon cancer patients
  1. Tez No: 507858
  2. Yazar: FUNDA YEŞİLKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ARZU ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Onkoloji, Genetics, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Metastaz, MACC1, FLNA, FBXW7, Colorectal cancer, Metastasis, MACC1, FLNA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yeşilkaya F. Kolon Kanseri Hastalarında MACC1, FİLAMİN A ve FBXW7 Genlerinin Ekspresyon Seviyelerinin İncelenmesi İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp AD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. 2018 Gastrointestinal sistem hastalıklarının önemli bir bölümünü oluşturan KRK, başlangıç noktasına göre isimlendirilir ve ortak özelliklere sahip olduklarından dolayı ise birlikte gruplandırılırlar. KRK, kansere bağlı mortalitenin en sık görüldüğü üçüncü kanserdir. Bunun sebebi ise metastazdır. Kolon ya da rektum kanseri tanısı almış 21 hasta ve hiç bir hastalığı bulunmayan 21 kontrol grubu ile yürüttüğümüz çalışmamızda, GZ-PZR tekniği kullanılarak tümör evrelemeden bağımsız, tümör dokularda yayılım ve kolon kanserlerinin tekrarlaması için önemli bir belirleyici onkogen olan MACC1, tümör oluşumu ve gelişiminde önemli rol oynayan, tümör supresör gen olan FBXW7 ve hücre iskeletini yeniden düzenleyerek, hücre sinyallemesi, hücre göçü ve adhezyonunda önemli rol oynayan FLNA genlerinin ekspresyon seviyelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda genlerin metastaz oluşumu ile ilgili bağlantısının saptanabilmesi için metastazsız kolon/rektal kanser tanısı almış tüm hastalardan, kanser hücrelerini öldürmek veya büyüme ve yayılmasını engellemek amacıyla bölünmesini engelleyen antikanser ilaç olan Xelox'un 6 ay kullanımından önce ve sonra olmak üzere kan örnekleri alınarak kolon/rektum kanseri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgularımıza göre tedavi öncesi değerler açısından kontrol grubu ile anlamlı bir değişiklik görülmemesine karşın Xelox tedavisi sonrasında hastalarda FLNA (p=0,001; %95 güven aralığı= 5,84-10,63) ve FBXW7 (p=0,002; %95 güven aralığı= 1,28-5,03) gen anlatımlarının istatistiksel olarak arttığı saptanmıştır. Hasta grubu içerisinde tedavi öncesi ve sonrası MACC1, FLNA ve FBXW7 gen anlatımlarındaki değişimi karşılaştırdığımızda istatistiksel olarak anlamlı bir bulgu saptanmamıştır (p>0,05). Sigara içiciliğine göre hastalarda gen anlatımları incelendiğinde sigara içmeyenlerde tedavi öncesi MACC1 gen anlatım düzeyleri içenlere göre anlamlı yüksek olarak saptanmıştır (p=0,03; %95 güven aralığı= 0,91- 4,20) Hastalarda tümör diferansiyasyonuna göre tedavi öncesi ve sonrası MACC1, FLNA ve FBXW7 gen anlatımlarındaki değişimi karşılaştırdığımızda tedavi sonrası MACC1 gen anlatımının kötü diferansiyeli hastalarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı gözlemlenmiştir (p=0,03, %95 güven aralığı=15,83-29,25). Bu verilerin bu konuda ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Yesilkaya F. Examination of the Expression Levels of MACC1, FILAMIN A and FBXW7 Genes in Colon Cancer Patients. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Molecular Medicine. Master's of Science Thesis. Istanbul.2018. KRK, which constitutes a significant part of gastrointestinal system diseases, is named according to starting point and is grouped together because they have common characteristics. CRC is the third cancer in which cancer-related mortality is the most common. The reason for this is metastasis. In our study, 21 patients with colon or rectum carcinoma and 21 controls without any disease, RT-PCR technique was used to determine whether tumor-stage independent MACC1, which is an important oncogen for tumor tissue spread and colon cancer recurrence, the tumor suppressor gene, FBXW7, which plays an important role in tumorigenesis and development, and the expression levels of FLNA genes, which play an important role in cell signaling, cell migration and adhesion, by reorganizing the cell skeleton. Although there was no significant change in the pretreatment values according to the findings, FLNA (p = 0.001, 95% confidence interval = 5,84-10,63) and FBXW7 (p = 0.002, 95% confidence interval = 1 , 28-5,03) gene expressions were found to increase statistically. When we compared the changes in the expression of MACC1, FLNA and FBXW7 gene expressions before and after treatment in the patient group, no statistically significant finding was found (p> 0,05). When gene expressions were analyzed according to smoking status, the expression levels of MACC1 gene expression before treatment were significantly higher in non-smokers (p = 0,03, 95% confidence interval = 0,91-4,20). When we compare the changes in MACC1, FLNA and FBXW7 gene expressions before and after treatment according to tumor differentiation in patients, the expression of MACC1 gene after treatment increased statistically significantly in poorly differentiated patients (p = 0,03, 95% confidence interval = 15,83-29,25) We believe that this data will be used to illuminate future work in this area.