Kahramanmaraş koşullarında turp bitkisinin ikinci ürün mısır bitkisi üzerinde allelopatik etkisinin araştırılması
The investigation of allelopathic effect of radish plant on the second crop corn plant in Kahramanmaras conditions
  1. Tez No: 507880
  2. Yazar: TUĞBA NARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA İDİKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: mısır, turp, allelopati, corn, radish, allelopathy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma II. ürün mısır (Zea mays L ) bitkisi üzerinde turp bitkisinin allelopatik etkisinin araştırılması amacıyla bölünmüş parseller deneme desenine göre Kahramanmaraş koşullarında yürütülmüştür. Macha LR, PL 712 mısır (Zea mays L ) çeşitleri ve Kadirli turpu (Raphanus sativus) materyal olarak kullanılmıştır. Mısır bitkisi turpsuz, mısır sıra arası turp, mısır sıra üzeri turp şeklinde olmak üzere üç adet uygulama yapılmıştır. Araştırmada, kullanılan mısır çeşitlerinin tepe püskülü çıkış süresi, koçan püskülü çıkış süresi, bitki boyu, koçan yüksekliği, sap çapı, yaprak açısı, bitkide yaprak sayısı, yaprak alanı, koçanda tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane verimi, tanede protein oranı, tanede nişasta oranı ve tanede kuru madde oranı özellikleri incelenmiştir. İncelenen özelliklerden sap çapı, yaprak açısı, bin tane ağırlığı hariç, diğer özellikler yönünden çeşitler arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Mısır turp uygulaması mısır bitkisinin koçan püskülü çıkış süresi, bitki boyu, koçan yüksekliği, sap çapı, bitkide yaprak sayısı, yaprak alanı özellikleri üzerinde önemli etkiye sahip olduğu ve istatistiki olarak önemli farklılık oluşturduğu kaydedilmiştir. Mısır bitkisinin sıra üzerine ve sıra arasına turp bitkisinin ekilerek yetiştirilmesinde, turp bitkisinin mısır bitkisinin tane verimini önemli derecede etkileyecek allelopatik etkisi görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The research, for purpose of investigate the alleopathic effect of the radish plant on the second plant corn was carried out according to the split personal trial in Kahramanmaraş conditions. The varieties of Macha LR, PL 712 corn and the radish of Kadirli were used as materials. It was consisted of three applications which only row corn, radish between corn row inter space, corn intra row radish. In the research, ear tassel out time, ear silk out time, plant height, first ear height, stem diameter, leaf angle, leaf number of per plant, leaf area, grain weight of ear, 1000 grain weight, grain yield, protein ratio, starch ratio, dry matter ratio of grain of corn were investigated. In this study,in dissection features, without steam diameter, leaf angle and 1000 grain weight, on account of the other features was seen important as the differences of between varieties statically. The differences between corn varieties were found important as statically in terms of features investigated except for stem deameter, leaf angle, 1000 grain weight. It was noted that the application of corn and radish sowing together has significant effect on ear silk out time, plant height, first ear height, stem deameter, leaf number of per plant, leaf area properties and showed statistically significant difference. The allelopathic effect of radish on grain yield of the corn plant were not showed significantly when the radish plant was grown with intra row and between row of corn.