Alopesi areata hastalarında merkel hücre sayısı ile derideki dağılımının ve CD200 ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of merkel cell count and distribution in the skin with CD200 expression in alopecia areata patients
  1. Tez No: 507913
  2. Yazar: HAMIDULLAH KHURAMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERSOY EVANS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alopesi areata, Merkel hücresi, CK20, CD200
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Alopesi areata anagen kıl folliküllerini hedef alan, skar bırakmadan alopesiye neden olan, kronik ve immün aracılı bir hastalıktır. Alopesi areata patogenezinde T hücre aracılı peribulbar inflamasyon sonucunda kıl siklusunun bozulması suçlanmaktadır. Merkel hücreleri epidermisin bazal tabakasına horizontal olarak yerleşen, CK20 ile boyanan hücrelerdir. Merkel hücreleri ve“touch dome”daki keratinositler transmembran bir protein olan CD200 eksprese etmektedir. CD200, CD200 R (reseptörü) üzerinden inflamatuar reaksiyonu azaltır ve immün toleransı destekler. Bu çalışmada derinin otoimmün aracılı hastalıklarında Merkel hücresinin merkezi bir rol oynadığı düşüncesinden yola çıkılarak alopesi areata olgularında Merkel hücre sayısı ve CD200 molekülünün ekspresyonuna bakıldı. Çalışmaya 20 alopesi areata ve 19 androgenetik alopesi (kontrol grubu olarak) tanısı almış toplamda 28 kadın, 11 erkek vaka dahil edildi. Alopesi areata grubunda yaş ortalaması 29,2 (aralığı: 10-67) yıl ve androgenetik alopesi grubunda yaş ortalaması 32,2 (aralığı: 11-53) yıldı. Alopesi areata vakalarında ortalama Merkel hücre sayısı 0,8 (aralığı: 0-4), androgenetik alopesi vakalarında ortalama Merkel hücre sayısı 4,15 (aralık: 0-16) olarak saptandı (p=0,092). Alopesi areata olgularının hiçbirinde CD200 ekspresyonu izlenmezken, androgenetik alopesi vakalarının 4 tanesinde kıl follikülünün dış kök kılıfında CD200 ekspresyonu izlendi (p=0,113). Sonuç olarak her ne kadar alopesi areata ile androgenetik alopesi arasında Merkel hücre sayısı ve CD200 ekspresyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamış olsa da daha geniş vaka sayısı ile bu hipotezin alopesi areatanın patogenezinin aydınlatılmasına ışık tutabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Alopecia areata is a chronic, immune mediated disease targeting anagen hair follicles and characterized by non-cicatricial alopecia. In the etiopathogenesis of alopecia areata hair cycle disruption which is thought to be the result of T cell mediated peribulbar inflammation is held responsible. Merkel cells are horizontally located in the basal layer of the epidermis, and stained with CK20 in the skin. CD200 is a transmembrane glycoprotein expressed on the surface of Merkel cells and keratinocytes located in the touch dome. CD200 attenuates inflammatory reaction and maintains immune tolerance through binding to its receptor CD200R. This study was founded on the hypothesis that Merkel cells play the central role in autoimmune diseases of the skin, hence Merkel cell count and CD200 expression were evaluated in alopecia areata. 20 alopecia areata and 19 androgenetic alopecia as a control group cases were enrolled in this study. 28 cases were female and 11 cases were male. Mean age in alopecia areata was 29.2 (range: 10-67) and 32.2 (range: 11-53) years in androgenetic alopecia patients. Mean Merkel cell count was 0.8 cells (range: 0-4) in alopecia areata and 4.15 cells (range: 0-16) in androgenetic alopecia cases (p=0.092). CD200 expression was not detected in any of the alopecia areata cases while CD200 expression was present in the outer root sheath of hair follicles in 4 androgenetic alopecia cases (p=0.113). In conclusion, although Merkel cell count and CD200 expression results were not statistically significantly different between alopecia areata and androgenetic alopecia cases, we believe that our hypothesis can be proved with large-scale studies with larger number of patients.