Tarihi çevrede çağdaş ek bağlamında Germir Surp Stephanos Kilisesi restorasyon çalışması
In the context of the historical context to contemporary approach Germir Surp Stephanos Church restoration study
  1. Tez No: 507917
  2. Yazar: TUĞÇE ÇETİNKAYA KENCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA BÜYÜKMIHCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Contemporary protection, Worship structures, church, restoration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Tarihi yapılar bulundukları alanlarda kentsel ve toplumsal yaşamın önemli bir bileşeni olarak arka plandaki etkenlerle birlikte kentin hafızasında yer etmiş değerlerdir. Zaman içinde arka planda etkin olan sosyal olguların değişmesi ve yapıların fiziksel etkenlerle yıpranması işlevsiz kalmaları ile sonuçlanmakta ve kullanılmayan yapılar yapısal hasarlar alarak bütünlüklerinin bozulması sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Ancak taşıdıkları anı değeri ve yapıldıkları dönemin yapısal ve sosyal yönden belgesi olma özelliği ile tarihi yapıların sürekliliğinin sağlanması ve korunmaları gerekmektedir. Sürekliliğin sağlanabilmesi ise ancak günümüzün bir parçası olabilmelerinden geçmektedir. Bu amaçla tarihi yapılara bulundukları dönemle bağ kurabilmelerini ve geleceğe iletilmelerini sağlayacak yeni bir işlev verilmeli ve yapısal sürekliliklerini sağlayacak çağdaş müdahaleler yapılmalıdır. Korunması gerekli tarihi yapılar içerisinde bazı yapı tipleri toplumla ve kentle kurdukları bağ nedeniyle diğerlerinden ayrışan özel bir yere sahiptir. İbadet yapıları bu yapı tiplerinden biri olarak toplumların manevi yönden kurdukları ilişki ve kentsel anlamda sahip oldukları anlamsal ve imgesel ifadeler nedeniyle özel bir yere sahiptirler. Bu yapıların korunması için yapılacak olan çağdaş müdahalelerde ve yeniden işlevlendirme çalışmalarında yapının toplum hafızasında sahip olduğu anlamsal verileri mekânsal özellikleri, kentsel önemi değerlendirilmelidir. Çalışma kapsamında bu değerlere göre günümüzde dünyada uzunca bir süredir koruma çevrelerinde yer alan ancak ülkemizde yeni tartışılmaya başlanan bir değer olarak çağdaş malzeme kullanımı ile müdahale yöntemleri ve özel anlama sahip ibadet yapılarının bu yöntemlerle korunması ile ilgili bir değerlendirme yapılmaya çalışılacaktır. Bu amaçla seçilen örnek alan olan Kayseri'de bulunan Germir Surp Stephanos Kilisesine bir işlev ve çağdaş müdahale önerisi geliştirilmeye çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler; Çağdaş koruma, İbadet yapıları, Kilise, restorasyon.
Özet (Çeviri)
Historic structures, with the factors in the background, are values that leave a mark in the memory of the city where they are situated as an important component of both urban and social life. In time, due to changes in social facts that are effective in the background and wear that come with physical damaging affects they become nonfunctional and out of use structures face destruction as a result of disintegration that come with structural damages. However, in consideration of their historic value and their characteristic as a social and structural proof of the era they were built in, their continuity and protection is necessary. The only way to ensure this continuity is to make them a part of our everyday life. For this purpose, a new function that will enable them to make a connection with the era they are in currently and live in the future should be given to them; modern interventions that will provide structural continuity should be applied to them. Some among those that should be protected distinguish themselves thanks to their structural type and the relationship they developed with the city and the society. Religious structures, a type of those distinguished ones, have a special place due to spiritual dynamics of society and fictional plus significant statements they make. The meaning of the structure in the mind of the society, spatial attributes, urban importance should be taken into consideration when applying protection via modern interventions and refunctioning work. In the scope of this study, intervention methods that apply the use of modern materials which have long been valid in protection societies in the world but a new topic that is being discussed in our country and protection of religious structure with special meaning with these methods will be evaluated. For this purpose, a function and a modern intervention suggestion will tried to be developed for the chosen sample; Germir Surp Stephanos Church that resides in Kayseri.