Halk oyuncularının yarışma öncesi durumluk kaygı düzeyleri ve stresle başa çıkma yöntemleri arasındaki ilişki
Relationship between pre-competition anxiety levels of folk dancers and methods of coping with stress
- Tez No: 507926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Durumluk Kaygı, Stresle Başa Çıkma, Halk Oyuncuları, State Anxiety, Coping with Stress, Folk Dancers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada halk oyuncularının yarışma öncesi durumluk kaygı düzeyleri ve stresle başa çıkma yöntemleri ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkilerin ortaya konması amaçlanmıştır. Halk oyuncularına çalışma ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra 157 kadın ve 157 erkek olmak üzere toplam 314 gönüllü ve sağlıklı halk oyuncusu araştırmaya dahil olmuştur. Araştırmanın niceliksel araştırma metotlarından olan anket yöntemi uygulanmış olup ilişkisel tarama metodu kullanılmıştır. Araştırma verileri 12 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, 20 ifadeden oluşan durumluk kaygı envanteri ve 43 ifadeden oluşan stresle başa çıkma ölçeği ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 16.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Bağımsız iki grubun karşılaştırılması independent samples t testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılması ise tek yönlü ANOVA kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Halk oyuncularının yarışma öncesi durumluk kaygı düzeyleri üzerine ekonomik durum, halk oyunları branşı ile ilgilenme süresi ve yarışma deneyimi değişkenlerinin etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Genel olarak ekonomik seviyesi yüksek, yarışma deneyimi olan ve uzun süre bu branşla ilgilenen halk oyuncularının yarışma öncesi durumluk kaygı puanları düşük bulunmuştur. Halk oyuncularının stresle başa çıkma yöntemleri noktasında da alt boyutlar bazında çeşitli değişkenler bakımından gruplar arası anlamlı farklılıklar mevcuttur. Halk oyuncularının yarışma öncesi durumluk kaygı puanları ile stresle başa çıkma yöntemleri arasında da kaçma soyutlama (duygusal-eylemsel) alt boyutu hariç diğerlerinde istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar söz konusudur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to reveal the relationship between the pre-competition state anxiety levels and stress coping methods with various variables. After given necessary explanations about study, 314 volunteers and healthy folk dancers, 157 females and 157 males, were involved in the research. The survey method, which is one of the quantitative methods of the research, was applied and the relational screening method was used. The research data were collected by a personal information form consisting of 12 questions, a state anxiety inventory consisting of 20 expressions and a stress coping scale consisting of 43 expressions. Statistical analyses were performed by SPSS 16.0 package program. Independent samples t test and one-way ANOVA were used for comparison of two independent groups and more than two groups, respectively. The effects of economic situation, duration of the playing of the folk dances and experience of competition on pre-competition state anxiety levels of the folk dancers were statistically significant. In general, pre-competition state anxiety scores were low for folk dancers who have high economic situation, experience in competition and who are interested in this branch for a long time. There are significant differences between the groups in terms of various variables on the basis of sub-dimensions at the point of how the folk dancers cope with stress. There were statistically significant correlations between the pre-competition state anxiety scores of folk dancers and the methods of coping with stress, except for escaping abstraction (emotional-actional) sub-dimensions.