Korneal çapraz bağlama tedavisi ve antifungal ajanların ın vitro olarak etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of in vitro efficiency of antifungal agents and corneal cross - linking therapy
- Tez No: 507931
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM YAĞMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fungal keratit, korneal kollajen çapraz bağlama, %0.02 klorheksidin, PACK-CXL, Fungal keratitis, corneal cross-linking, %0.02 clorhexidine, PACK-CXL
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Korneal Çapraz Bağlama Tedavisi ve Antifungal Ajanların İn Vitro Olarak Etkinliğinin Değerlendirilmesi Amaç: Fungal mikroorganizmalar üzerinde in vitro olarak antifungal ajanların ve korneal kollajen çapraz bağlama uygulamasının hem tek başına hem de kombine tedaviler ile etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, kliniğimizde mantar keratiti sebebi ile takip edilen hastalardan alınan korneal kazıntı örneklerinden, Ç.Ü. Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikoloji Bilim Dalı Laboratuvarı'nda izole edilen ve calmodulin gen bölgesinin çoğaltılması ile tanımlanan Aspergillus terreus CBS 135845, Aspergillus flavus CBS 143253, Aspergillus fumigatus CBS 143374 ile elongasyon faktör 1-alfa (tef1-α) gen bölgesinin çoğaltılması ile tanımlanan Fusarium falciforme CBS 143254, Fusarium proliferatum CBS 143256, Fusarium solani CBS 143372 kökenleri dahil edildi (Şekil 1-6). Her mikroorganizma kendi içerisinde beş gruba ayrıldı. Yalnız korneal çapraz bağlama tedavisinin, yalnız antifungal ilaçların ve korneal çapraz bağlama tedavisi ile birlikte antifungal ilaçların kullanıldığı gruplarda tedavi etkinlikleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada Aspergillus terreus CBS 135845, Aspergillus flavus CBS 143253, Aspergillus fumigatus CBS 143374 ve Fusarium falciforme CBS 143254, Fusarium proliferatum CBS 143256, Fusarium solani CBS 143372 cinslerinde, hazırlanan dört farklı konsantrasyon için: grup A (KKÇB), grup B (KKÇB+vorikonazol), grup C (KKÇB + amfoterisin B), grup D (KKÇB + %0.02 klorheksidin), grup E1 (vorikonazol), grup E2 (amfoterisin B) ve grup E3 (%0.02 klorheksidin)' de tedavi sonrası mikroorganizma üremesi görülen gruplar istatistiksel olarak incelendi. Tedavi sonrası üreyen mikroorganizma sayıları değerlendirildiğinde grup B, grup C, grup D ve grup E3 ' de tedavi sonrası mikroorganizma üremesi görülmez iken, diğer tedavi gruplarında tedavi sonrası mikroorganizma sayısında istatistiksel olarak anlamlı derece azalma olsa dahi mikroorganizma üremesi mevcut idi. Grup E' de tek başına vorikanozol, amfoterisin B ve klorheksidinin etkinlikleri değerlendirildi. Küf mantarlarında %0.02 klorheksidin kullanımı sonrası hiç üreme görülmez iken, vorikonazol ve amfoterisin B kullanımı sonrasında ise mikroorganizma sayısı önemli derecede azalma olsa dahi mikroorganizma üremesi mevcut idi. Bu sonuç ile % 0.02 klorheksidin kullanımı sonucunda, küf mantarı izolatları üzerinde vorikanozol ve amfoterisin B kullanımı sonucu ile elde edilen fungisidal etkiye benzer sonuç alınabileceği gösterildi. Sonuç: %0.1 riboflavin ile yapılan KKÇB ve antifungal ilaçlar küf mantarı keratitlerinde gerek tek başına gerekse birlikte uygulandığında yeterli fungal öldürme gücüne sahiptir. Aynı zamanda antiseptik olarak kullanılan % 0.02 klorheksidinin küf mantarı keratitlerinde yeterli fungal öldürme gücü olduğu görülmüştür. KKÇB tedavisi ile %0.02 klorheksidin tedavisinin tek başına veya antifungal ilaçlar ile birlikte fungal keratit tanısı konmuş olguların tedavi algoritmaları içine girmesinin uygun olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of In Vitro Efficiency of Antifungal Agents and Corneal Cross - Linking Therapy Purpose: To evaluate the in vitro efficiency of antifungal agents and corneal collagen cross-linking on fungal microorganisms both alone and in combined therapies. Material and Methods: The study group consisted of cases who were followed up with diagnosis of fungal keratitis at CU Faculty of Medicine Ophthalmology Department. Aspergillus terreus CBS 135845, Aspergillus flavus CBS 143253, Aspergillus fumigatus CBS 143374 defined by amplification of the calmodulin gene region and Fusarium falciforme CBS 143254, Fusarium proliferatum CBS 143256, Fusarium solani CBS 143372 defined by amplification of the elongation factor 1-alpha (tef1-a) gene region is isolated from corneal scraping samples at CU Faculty of Medicine Microbiology Department Science Laboratory. Each microorganism was divided into five groups. Therapeutic efficiency of corneal cross-linking therapy, antifungal agents, and antifungal agents together with corneal cross-linking therapy were evaluated. Findings: In this study, group A (PACK-CXL), group B (PACK-CXL+vorikonazol), group C (PACK-CXL+ amfoterisin B ), group D (PACK-CXL+ clorhexidine) and group E (only vorikonazol, amfoterisin B and clorhexidine) on four different fungal inoculum concentrations of Aspergillus terreus CBS 135845, Aspergillus flavus CBS 143253, Aspergillus fumigatus CBS 143374 ve Fusarium falciforme CBS 143254, Fusarium proliferatum CBS 143256, Fusarium solani CBS 143372 is examined statistically. We did not observe cultured microorganisms in group B, C, D, E3. Although there was a statistically significant decrease in number of microorganisms, we detected microorganism recurrence in groups A, E1 and E2. In group E, the activities of voriconazole, amphotericin B and chlorhexidine alone were evaluated. There was no growth after the use of 0.02% chlorhexidine in mold fungi, whereas there was a decrease in the number of microorganisms after voriconazole and amphotericin B application. These findings indicate %0.02 chlorhexidine, voriconazole and amphotericin B have similar fungicidal effect on mold isolates. Conclusions: Corneal collagen cross-linking with %0.1 riboflavin and antifungal agents either alone or combine has enough fungal killing rate in filamentous fungal keratitis. It was also found that 0.02% chlorhexidine used as an antiseptic had enough fungal killing rate in filamentous fungal keratitis. It is appropriate to add corneal collagen cross-linking and %0.02 clorhexidine either alone or combined with antifungal agents in fungal keratitis treatment algorithm.