İspanya'daki Katalan halkın kimliği ve özerklik sorunu
Identity of Catalan people in Spain and the issue of autonomy
  1. Tez No: 507947
  2. Yazar: GÖRKEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İspanya, Katalonya, Özerklik, Self-Determinasyon, Kimlik, Katalanlar, Azınlık, Spain, Catalonia, Autonomy, Self-Determination, Identity, Catalans, Minority
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Uluslararası ilişkilerde üzerinde net bir kabule varılamamış kavramlardan olan kimlik, doğrudan insana ait olan bir kavram olması nedeniyle korunup saygı gösterilmesi gereken bir özellik olarak vurgulanmaktadır. Ancak uluslararası örgütler ve sistemdeki diğer bölgesel aktörler bir yandan çeşitliliğin eşitlik olduğunu savunsa da diğer yandan statükoyu korumayı amaçlamaktadır. Bu durum teori ve uygulama arasında farklılıklara neden olmakta ve ulus altı kimlik sahibi aktörler bu farklılıklardan etkilenmektedir. İspanya içerisinde yaşayan Katalanlar, sahip oldukları farklı dil, kültür, tarih ve değerlerle bu durumun en iyi örneklerinden birisini teşkil etmektedir. Katalanlar bir yandan akademik çalışmalar içerisinde kapsamı gelişen karar verme hakkı, demokrasi ve self determinasyon gibi kavramlara dayanarak menfaatleri doğrultusunda bir devlet oluşturmayı amaçlarken diğer yandan İspanya'nın sert tepkilerine maruz kalmakta ve Avrupa Birliği tarafından görmezden gelinmektedir. Ne var ki, tarihsel olarak Katalanlar incelendiğinde yalnızca İspanyol kimliğinin tanımlamadığı ayrı bir Katalan kimliğinin varlığının yanı sıra Avrupa Birliği'nin ve İspanya'nın Katalonya meselesine olan yaklaşımlarının İspanya içerisindeki Katalan sorununu çözmediğini söylemek de mümkündür. Gerek İspanya'nın gerekse Avrupa Birliği'nin tutumları Katalan kimliğinin üst kimlik olan İspanyol kimliğinden ayrılmasını tetiklemektedir.
Özet (Çeviri)
Identity, one of the most ambiguous notions in international relations studies, is stressed as a notion which should be respected and protected since it directly belongs to human nature. Even though international organizations and the other regional actors in the field claim that diversity is equality, on the other hand they actually aim to protect the status quo. This contradiction causes a difference between theory and practice and affects sub-national actors in the international system. The Case of Catalans, who have been living in Spain for long years with their distinct language, culture, history and the other values, is an example of the situation. Whereas Catalans aim to create their own state in accordance with their interests, based on gradually extended meaning of principles of right to decide, democracy and self-determination in the academic studies, they are roughly interfered by Spain and ignored by the European Union. However, it's possible to argue that not only the existence of distinct Catalan identity which can't be merely described by Spanish identity but also failure of European Union's and Spain's approach to solving Catalan issue in Spain after having analyzed Catalans' historically. European Union's and Spain's attitudes towards Catalans trigger separation of Catalan identity from Spanish identity.